Italijan Berrettini v Gstaadu do dvojne krone

Če se je na turnirju serije ATP 500 v Hamburgu do krstne lovorike prebil Gruzijec Nikoloz Basilashvili, se je enakega, a hkrati tudi dvojnega, uspeha v Gstaadu veselil Matteo Berrettini. 22-letni Italijan je v finalu s 7:6(9) in 6:4 odpravil Španca Bautisto Aguta, do turnirske zmage pa prišel tudi v konkurenci dvojic. Zmaga v Gstaadu je tako že drugo leto zapored romala v Italijo. 

Matteo Berretini je prišel do krstne lovorike na turnirjih serije ATP. (Foto: tennisworldusa.com)
Matteo Berretini je prišel do krstne lovorike na turnirjih serije ATP. (Foto: tennisworldusa.com)

Kakšen teden je za 22-letnim italijanskim tenisačem Matteom Berrettinijem. V Rimu rojeni tenisač je letošnjo sezono pričel kot 135. igralec sveta, po krstni zmagi na turnirjih serije ATP pa se bo na ATP lestvici povzpel na visoko 54. mesto. Dobro formo na peščeni podlagi je prikazal že na Odprtem prvenstvu Francije, kjer je v 3. krogu dodobra ogrožal zmago Dominica Thiema, v Gstaadu pa v petih obračunih ni izgubil niti niza. Na poti do finala je Italijan izločil Raduja Albota, 4. nosilca Andreyja Rubleva, zmagovalca turnirja iz leta 2016 Feliciana Lopeza in Estonca Jurgena Zoppa.

Bautista Agut ostaja pri 8 naslovih

Najtežje delo je Berrettinija zagotovo čakalo v finalu, ko se mu je na nasprotno stran mreže postavil 16. igralec sveta Roberto Bautista Agut, katerega izkušnje v finalnih tekmah turnirjev na ATP turneji niso vprašljive. A tokrat je mladi Italijan na igrišču deloval izjemno, saj v celotnem obračunu Špancu ni uspelo priti niti do ene same žogice za “brejk”. Berrettini je na drugi strani po osvojenem prvem nizu pritiskal praktično na vsako servisno igro Španca, v 10. igri drugega niza pa izkoristil že prvo zaključno žogico.

Bila je zares težka tekma. Od začetka do konca je bilo Robertu zelo težko odvzeti servis. Sam sem te dni v večini serviral zelo dobro, predvsem tie-break v prvem nizu pa je bil neverjeten, je dejal po zmagi Berrettini in dodal: “Če bi izgubil podaljšano igro, bi bila tekma zagotovo še težja. Imel sem srečo, da sem odigral zares dobro v tie-breaku in bil popolnoma osredotočen v drugem nizu.

ATP 250 Gstaad (Švica, €501,345, pesek), finale
Berrettini M. (Ita) – Bautista Agut R. (Špa/2) 7:6(9), 6:4

Dvojice, finale
Berrettini M./Bracciali D. – Molchanov D./Zelenay I. 7:6(2), 7:6(5)