Halep se bo vrnila že v Miamiju

Nekdanja prva teniška igralca sveta, Romunka Simona Halep, se bo po tem, ko so ji skrajšali prepoved igranja zaradi dopinškega prekrška, na turnirje vrnila že 17. marca na Mastersu 1000 v Miamiju, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Simona Halep (Foto: WTA)

Halep, ki so ji po pritožbi na športno razsodišče (Cas) v Lozani štiriletno kazen zmanjšali na devetmesečno, je dobila vabilo organizatorjev turnirja v Miamiju. “Hvala za to priložnost. Komaj čakam, da se vrnem na teren in tekmujem,” je objavila Romunka.

Dvaintridesetletnico, ki je devet mesecev kazni odslužila že 6. julija 2023, je septembra lani za štiri leta suspendirala mednarodna teniška agencija za integriteto (ITIA) po dveh ločenih dopinških prekrških v letu 2022.

Dvakratna zmagovalka turnirjev za grand slam (OP Francije 2018 in Wimbledon 2019) in nekdaj števila 1 svetovnega tenisa se je februarja pritožila na Cas, češ da je bil pozitiven dopinški test posledica “kontaminiranega produkta”, anomalije v njenem biološkem potnem listu pa bi lahko bile povezane z operativnim posegom, ki ga je prestala.

Igralka, ki je ves čas zanikala krivdo, je bila “na hladnem” od 7. oktobra 2022, ko so jo začasno suspendirali zaradi pozitivnega dopinškega vzorca na roksadustat (zdravilo za zdravljenje slabokrvnosti) z odprtega prvenstva ZDA.

Zdravilo je na seznamu prepovedanih sredstev Svetovne protidopinške agencije (Wada) kot sredstvo za krvni doping, ki povečuje raven hemoglobina in števila eritrocitov.

Vir: Tenis Slovenija, STA