Halep s pritožbo na Cas zaradi štiriletnega suspenza

Nekdanja prva teniška igralka sveta, Romunka Simona Halep se je na Mednarodno razsodišče za šport (Cas) v Lozani pritožila na kazen štiriletne prepovedi igranja zaradi kršenja protidopinških pravil. Kazen ji je 12. septembra potrdila tudi komisija za integriteto pri Mednarodni teniški zvezi (ITF).

Simona Halep (Foto: WTA)

Halep je dvakrat kršila dopinški pravilnik. Zmagovalka dveh turnirjev za Grand Slam je bila najprej začasno suspendirana zaradi pozitivnega dopinškega testa na lanskem odprtem prvenstvu ZDA. V oddanem vzorcu so v laboratoriju našli prepovedano snov roksadustat, ki vzpodbuja hemoglobin in nastajanje rdečih krvnih telesc, v splošnem pa je namenjena zdravljenju obolenj ledvic.

Drugi prekršek pa je bil povezan z nepravilnostmi v biološkem potnem listu. Že konec junija je primer obravnavalo tudi sodišče in zaslišalo znanstveno razlago strokovnjakov z obeh strani, nato je neodvisno sodišče odločilo, da je 31-letna športnica kršila protidopinške pravilnike.

Igralka je za oba očitka trdila, da je nedolžna, pozitiven test pa razlaga s kontaminacijo preko drugih snovi. Sodišče na drugi strani pa je bilo mnenja, da kontaminacija ne bi povzročila tako velike količine roksadustata v vzorcu.

Igralka je leta 2018 osvojila Odprto prvenstvo Francije, leto kasneje pa Wimbledon. Med letoma 2017 in 2010 je bila 64 tednov na vrhu lestvice WTA.

Vir: Tenis Slovenija, STA