Brooksbyju 18-mesečna dopinška kazen

Mednarodna agencija za teniško integriteto (Itia) je ameriškega igralca Jensona Brooksbyja zaradi kršitev protidopinških pravil susepndirala za 18 mesecev. Dvaindvajsetletnik je v obdobju 12 mesecev manjkal na treh dopinških kontrolah.

Jenson Brooksby (Foto: ATP)

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, se mu kazen začne 5. julija 2023, na dan začasnega suspenza, iztekla pa se mu bo 4. januarja 2025. Brooksby, ki je bil v začetku leta znotraj najboljše svetovne stoterice, junija 2022 je bil 33. igralec na lestvici ATP, je zdrsnil na 301. mesto.

Zdaj ima 21 dni časa, da se pritoži na športno razsodišče (Cas) v Lozani.

Agencija Itia ne bdi le nad dopingom, temveč tudi beleži sodelovanje pri prepovedanih stavah. Sredi junija je tako izrekla dosmrtno prepoved igranja slovenski teniški igralki Nastji Kolar, potem ko je naštela kar 25 kršitev protikorupcijskih smernic med letoma 2015 in 2020.

Itia je neodvisna organizacija, ki so jo ustanovile krovne mednarodne teniške zveze (WTA, ATP, ITF in združenje turnirjev za Grand Slam), namenjena pa je zagotavljanju integritete na teniških tekmovanjih po vsem svetu.

Vir: Tenis Slovenija, STA