Federer dal vse od sebe, a tokrat ostal praznih rok

Juan Martin del Potro je v izjemno napetem finalu v treh nizih premagal Švicarja Rogerja Federerja! Priča smo bili pravi teniški poslastici s številnimi preobrati, na koncu pa se je svoje prve zmage na turnirju v Indian Wellsu veselil Argentinec.

Švicar je obrnil tekmo, a je ni zmogel pripeljati do konca (Foto: Zimbio.com)

Del Potro je igral tekom srečanja zelo disciplinirano, zaključeval točke takrat, ko je bilo potrebno, in imel na svojem računu malo neizsiljenih napak. Z nekaj zares izjemnimi forehandi je Švicarju oteževal delo, na drugi strani pa je Federer sploh v uvodnem nizu storil preveč neizsiljenih napak. Pri rezultatu 2:2 je imel Del Potro na voljo tri vezane brejk priložnosti, prvo je izkoristil in z zanesljivo igro na svoj servis osvojil prvi niz.

V uvodni igri drugega niza je Federer dvakrat ubranil brejk priložnost nasprotnika, nato pa vzpostavil ravnotežje. Storil je precej manj napak s forehand udarci v primerjavi s prvim nizom in se večkrat odločil za prihod na mrežo, a si kljub temu ni priigral nobene brejk priložnosti.

Sledila je podaljšana igra, v kateri je Federer izkoristil sedmo set priložnost in poslal srečanje v odločilni niz z 10/8. Razmerje moči se je nato nekoliko spremenilo v korist Federerja, saj je prevladoval in narekoval ritem predvsem s forehand udarci. Zadel je tudi nekaj zares izjemnih pol-volejev.

Pri izidu 5:4 je imel Federer tri zaključne žoge za zmago na turnirju, a se je Del Potro odlično ubranil. Spremljali smo zares lep tenis z obeh strani. Podaljšano igro v tretjem nizu je zaznamovalo slabo serviranje Federerja, Argentinec je to izkoristil in jo gladko osvojil s 7/2.

Dvoboj je zaznamovalo tudi dogajanje ob igrišču, tako Federer kot Del Potro sta se pogostokrat pritoževala nad sodnikom, česar predvsem s strani uglajenega »maestra« nismo vajeni. Za Del Potra je to sploh prvi osvojeni turnir po zmagi na Odprtem prvenstvu 2009. Vsekakor je ta zmaga lepa popotnica za Argentinca, z igro, ki jo je prikazal pa bo vsekakor predstavljal močno konkurenco najboljšim tenisačem sveta.

Pripravil: Matic Mlakar