Enej Bonin po zmagi na zaključnem Mastersu sezone: “Po dolgih letih sem se prijavil na turnir in na srečo prišel notri”

Enej Bonin je turnir osvojil brez izgubljenega niza, za konec je premagal Dimitrijeviča. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

Ob teniškem slovesu od poletja in pred selitvijo v dvorane Tenis Slovenija tradicionalno organizira zaključne masterse sezone – Zavarovalnica Triglav Masters. V Kopru in Litiji so v zadnjih dneh potekali turnirji v kategorijah U14, U16 in člani.

Enej Bonin je turnir osvojil brez izgubljenega niza, za konec je premagal Dimitrijeviča. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

Na igriščih TK Luka Koper sta se včeraj zaključila Zavarovalnica Triglav Masters za člane in članice ter za igralce in igralke do 14. leta starosti. Pri članih je bil najboljši Enej Bonin (TK Luka Koper), pri članicah pa Petja Drame (ŽTKMB). Pri dečkih je s turnirsko zmago do sedaj največjega uspeha prišel Jure Šiftar (ZKLUB), pri deklicah je slavje 1. nosilke preprečila Alja Senica (ŽTKMB).

Pri članih smo že v četrtfinalu spremljali obračun dveh najizkušenejših na turnirju. 32-letni Enej Bonin je s 6:2 in 6:3 ugnal vrstnika Domna Korelca, ki je v Kopru nastopal kot 2. nosilec. Že v četrtfinalu se je poslovil tudi 1. nosilec Miha Vetrih, ki je moral priznati premoč Aljažu Jeranu. Slednji tudi v polfinalu ni bil daleč od uspeha. S 5:7 v tretjem nizu je klonil proti Janu Dimitrijeviču, ki je tako kot zadnji poizkušal preprečiti načrte Boninu.

Igralca sta bila še posebej izenačena v prvem nizu, ko je zmagovalca odločila podaljšana igra. Dobil jo je Bonin, ki je delo dokončal že v drugem nizu in tako uspel osvojiti turnir brez izgubljenega niza. “Po dolgih letih sem se prijavil na turnir in na srečo prišel notri. Vedel sem, da si zaslužim biti del te konkurence. Zmage sicer nisem pričakoval, ampak mi je uspelo. Dobil sem nekaj ključnih točk in na koncu mi je uspelo zmagati. Vse tekme sem zaključil v dveh nizih. Hvala sponzorjem, hvala TK Koper, hvala Ervin in Caco. Hvala tudi staršem, ki so me podpirali in vsem tistim iz kluba, ki so navijali zame,” je po zmagi dejal Bonin.

V ženski konkurenci so se med najboljše štiri uvrstile Meta Marenk, Nika Završki, Petja Drame in Anamari Žnuderl, za zaključno fazo turnirja pa je največ moči ostalo Drametovi. Slednja je v polfinalu s 6:2 in 6:1 ugnala Anamari Žnuderl, ki je pred tem v četrtfinalu izločila 2. nosilko Brino Šulin, v finalu pa je predstavnica ŽTK Maribor ugnala še Marenkovo.

Petja Drame je z zmago proti leto dni starejši tekmici še izboljšala izkupiček v medsebojnih tekmah. Po tem, ko je prva dva dvoboja izgubila, je dobila naslednje štiri in tako po novem vodi s 4:2 v zmagah. “Rada bi se zahvalila organizatorjem, ki so nam omogočili ta turnir. Zaključni masters je vedno lep dogodek. Gre za zadnji turnir v sezoni, potem pa se po navadi začnejo priprave na novo. Vesela sem, da sem po zmagah v mlajših kategorijah, zdaj zmagala še na članskem mastersu. Za konec pa bi se rada zahvalila še svojemu trenerju,” je bila presrečna Petja Drame.

Pri dečkih do 14 let je zaključni Masters najboljše 12-erice postregel s kar nekaj rezultati, ki vsaj na papirju predstavljajo presenečenje. Že v četrtfinalu sta se recimo od turnirja poslovila 1. nosilec Liam Lugarič (ŽTKMB) in 2. nosilec Luka Petrovič (TK-CC). Prvega je s 7:5 v tretjem nizu izločil Mark Laubič (TK_SB), od drugega je bil v treh nizih boljši Jure Šiftar (ZKLUB).

Prav Šiftar je šel kasneje vse do konca. V polfinalu je s 6:2 in 6:2 ugnal Aljaža Štora (CTA), za konec pa v finalu po preobratu s 3:6, 6:3 in 6:4 še Marka Bečiroviča Novaka (ŽTKMB). Ta je pred tem prikazal odlično predstavo v polfinalu, kjer je Laubiča ugnal s 6:0 in 6:1. Še naprej pa trn v njegovi peti ostaja Jure Šiftar, ki je v 4. medsebojnem dvoboju na turnirjih pod okriljem Tenis Slovenije Bečirovič Novaka ugnal še četrtič. “Zahvaljujem se organizatorjem za dobro organiziran turnir. Tekmecu čestitam za dobro igro v finalu. Zahvalil bi se rad staršem, ki so me podpirali,” je po koncu turnirja dejal Šiftar.

Manj presenečenj je bilo v konkurenci deklet do 14 let. V 1. kolu sta za izjemno izenačen dvoboj poskrbeli Laura Basailović (OL-LJ) in Karolina Trnkovski (LUKAKP), med osem najboljših pa je po osvojenem tie-breaku v 3. nizu je uspelo napredovati predstavnici TK Olimpija Ljubljana. Napredovanje v polfinale ji je preprečila Zala Bizjak (CTA), ki je kasneje v polfinalu za trenutek pod vprašaj postavila tudi zmago Zoje Peternel (ŠDTŠR).

Zoja se je v polfinalu še rešila, ni pa uspela turnirja zaključiti s turnirsko zmago. V finalu je morala priznati premoč Alji Senici (ŽTKMB), ki je na celotnem turnirju delovala zelo prepričljivo. Njeno končno zmago je še najbolj ogrozila prav Peternelova, ki je prvi niz izgubila po podaljšani igri, v drugem pa se ustavila pri treh osvojenih igrah. S to zmago je Senica prišla tudi do pozitivnega izkupička na dosedanjih medsebojnih tekmah proti Peternelovi (4:3).

Masters do 16 let pa je bil odigran v Litiji. Teniško sezono 2022, vsaj kar se tiče tekmovanj pod okriljem Tenis Slovenije, sta s turnirsko zmago zaključila Žiga Švec (ŽTKMB) in Kaja Najzer (TK-IN). Mladinski zimski državni prvak Žiga Švec je v Litiji v družbi 11 preostalih najboljših v starostni kategoriji U16 upravičil vlogo favorita in ugnal vse tri tekmece, ki so mu poizkušali preprečiti načrte. Rok Koblar (TKMED) in Paolo Angeli (ŽTKMB) pravih možnosti nista imela, še najbolj se je Švecu v finalnem obračunu približal Matic Hribar (TK-CC). Tudi slednji je na poti do finala zabeležil dve prepričljivi zmagi, v obračunu za turnirsko zmago pa presenečenja ni uspel pripraviti. V prvem nizu je Švec Hribarja pustil pri štirih igrah, v drugem pri eni. S tem je rezultat v medsebojnih obračunih na turnirjih pod okriljem Tenis Slovenije povišal na 3:0 v zmagah.

Pri dekletih je v Litiji močno zadišalo po presenečenju. Eva Cikajlo (RADOM) je že v 1. kolu proti Karolini Trnkovski (LUKAKP) dokazala, da je prišla v Litijo dobro pripravljena, tudi v nadaljevanju pa je nanizala nekaj odličnih predstav. V četrtfinalu je izločila 4. nosilko Nalo Kovačič (ŽTKMB), v polfinalu še 2. nosilko Pio Petelinšek (ŽTKMB), dobro pa ji je kazalo tudi v finalu, kjer je zaigrala proti državni prvakinji v U16 kategoriji Kaji Najzer (TK-IN). Prva nosilka je v zaključku drugega niza prevesila tehtnico na svojo stran, v tretjem nizu pa le še dokončala svoje delo.

Vse fotografije si lahko ogledate na naši spletni strani.

Zavarovalnica Triglav Masters, člani
(TK Luka Koper, pesek, zunaj)

ČLANICE

Polfinale
Marenk M. – Završki N. 6:0, 6:1
Drame P. – Žnuderl A. 6:2, 6:1

Finale: Drame P. – Marenk M. 6:4, 6:0

ČLANI

Polfinale
Dimitrijevič J. – Jeran A. 6:4, 3:6, 7:5
Bonin E. – Emeršič Potočnik G. 6:3, 6:2

Finale: Bonin E. –  Dimitrijevič J. 7:6(3), 6:3

Zav. Triglav Masters U16
(TK As Litija, pesek)

DEKLETA

Polfinale
Najzer K. – Bogatin J. 4:6, 6:2, 6:2
Cikajlo E. – Petelinšek P. 6:3, 6:3

Finale: Najzer K. – Cikajlo E. 1:6, 7:5, 6:1

FANTJE

Polfinale
Švec Ž. – Angeli P. 6:2, 6:1
Hribar M. – Videnović L. 6:1, 6:2

Finale: Švec Ž. – Hribar M. 6:4, 6:1

Zav. Triglav Masters U14
(TK Luka Koper, pesek)

FANTJE

Polfinale
Bečirovič Novak M. – Laubič M. 6:0, 6:1
Šiftar J. – Štor A. 6:2, 6:2

Finale: Šifrar J. – Bečirovič Novak M. 3:6, 6:3, 6:4

DEKLETA

Polfinale
Peternel Z. – Bizjak Z. 3:6, 6:0, 6:2
Senica A. – Mihelčič S. 6:2, 6:0

Finale: Senica A. – Peternel Z. 7:6(3), 6:3

Vir: Tenis Slovenija