Druga ovira v Melbourneu previsoka za Juvanovo in Rolo

Juvanova ni našla orožja za Brazilko. (Foto: Facebook)

Juvanova ni našla orožja za Brazilko. (Foto: Facebook)

Po drugem krogu kvalifikacij v Melbourneu je jasno, da bo v glavnem delu Odprtega prvenstva Avstralije sodelovalo 6 slovenskih predstavnikov. Ob drugi kvalifikacijski oviri sta namreč z nastopi na turnirju zaključila Kaja Juvan in Blaž Rola. 

Juvanova ni našla orožja za Brazilko. (Foto: Facebook)
Juvanova ni našla orožja za Brazilko. (Foto: Facebook)

Žreb 18-letni Kaji Juvan ni prizanesel. Po zmagi v 1. krogu se je Ljubljančanka še drugič v manj kot 14 dneh pomerila s 4 leta starejšo Brazilko Beatriz Haddad Maia. Levičarka iz Sao Paula je že v Aucklandu ugnala Juvanovo, od slednje pa ima precej več izkušenj tudi z nastopi na turnirjih za Grand Slam. Na vseh turnirjih velike četverice je že nastopala v glavnem delu, tudi tokrat pa je po novi zmagi od tega oddaljena le še korak.

Usodnih 6 iger

Igralki sta bili izenačeni do rezultata 3:3 v prvem nizu, nato pa je sledil niz iger, ki je Kajo spravil v težak položaj. Brazilka je namreč nanizala kar 6 zaporednih iger in se znašla v prednosti s 6:3 in 3:0. Juvanova je v 8. igri drugega niza že rešila 3 zaključne žogice, preobrat pa napovedala z “brejkom” v naslednji igri, ko se je približala na le igro zaostanka (4:5). V naslednji igri je prvo točko dobila, nato pa izgubila 4 zapored, kar je pomenilo, da se je po uri in 14 minutah napredovanja veselila Brazilka.

Bedene edini moški predstavnik

Z nastopi na letošnji izvedbi Odprtega prvenstva Avstralije je zaključil tudi Blaž Rola. Ptujčan je drugič na tretjih medsebojnih obračunih moral priznati premoč Petru Polanskyju, ki je do zmage s 6:2, 6:7(6) in 6:3 prišel po 2 urah in 26 minutah igre. Dvoboj bi se lahko končal drugače, saj je Rola po ubranjeni žogici za zmago v tie-breaku drugega niza že v 1. igri tretjega niza imel na voljo 4 žogice za “brejk”, a jih ni uspel izkoristiti. Kazen je prišla že v naslednji igri, ko je Kanadčan prišel do “brejka”, povedel z 2:0, tudi “ribrejk” Role pa je v naslednji igri znova odgovoril z “brejkom” in povedel s 3:1. Po morebitnem novem “ribrejku” Role je zadišalo v zadnji igri, ko je Ptujčan na servis Kanadčana povedel s 30:15 (15:30), a nato točke ni več dosegel.

Po izpadu Role je postalo jasno, da bo Slovenija edinega moškega predstavnika na prvem izmed turnirjev velike četverice imela v Aljažu Bedenetu. Precej številčnejša je zasedba v ženski konkurenci, kjer se bodo predstavile Tamara Zidanšek, Polona Hercog, Dalila Jakupović, Andreja Klepač in Katarina Srebotnik.

OP Avstralije (Melbourne, trda podlaga), kvalifikacije (Ž)
1. krogJuvan K. (Slo) – Wickmayer Y. (Bel/17) 4:6, 6:4, 7:5
2. krog: Haddad Maia B. (Bra) – Juvan K. (Slo) 6:3, 6:4


OP Avstralije (Melbourne, trda podlaga), kvalifikacije (M)
1. krog: Pavlasek A. (Češ) – Rola B. (Slo) 5:7, 3:6
2. krog: Polansky P. (Kan/10) – Rola B. (Slo) 6:2, 6:7(6), 6:3