Đoković: “Skušam širiti ljubezen in nebeško energijo”

Novak Đoković se je skozi leta razvil kot tenisač, popravil pa je tudi igro na mreži, ampak njegovo glavno orožje ostaja obramba. Ko pride do tranzicijske igre, Srb priznava, da se tam ne znajde najbolje.

Roger in Novak (Foto: Tennisworldusa.com)

“Pred dvajsetimi leti je bilo drugače. Igrali so servis-vole, sedaj zadnjih 10 let pa se je igra preselila na osnovno črto. Težko je priti k mreži, če imaš na drugi strani igralce, ki dobro vračajo servis. Toliko je odličnih igralcev, ki so hitri in se dobro gibajo. Proti Nadalu ali Murrayju, ki imata fantastičen “passing” udarec, tudi proti Federerju, je nemogoče priti na mrežo. Ampak po drugi strani vrhunski tenisač mora imeti to v svojem v repertoarju.”

Đoković je poudaril, da je ključna variacija. “Ta je nedvomno prednost pred nasprotniki, drugače pa lahko samozavesten postaneš samo z zmagami. Skozi čas in z izkušnjami dobiš idejo, kaj moraš početi na igrišču. Ključna je tudi priprava na tekmo, da izveš več o nasprotnikih, potem pa pride do tega, da poskušaš igrati svoj najboljši tenis.” 

Srbski tenisač je trenutno drugi igralec sveta, za Rafaelom Nadalom pa na lestvici, ki šteje točke letošnje sezone, zaostaja samo za 35 točk. Vprašali so ga, iz kje izvira njegov zmagovalni pozdrav publiki. “Mislim na Boga znotraj sebe in na nebu. Skušam širiti ljubezen in svetlobo. Nebeško energijo med vse ljudi. Zame je nekaj posebnega, da lahko igram šport, ki ga obožujem, in da sem ob tem tako uspešen.”