Đoković se je pritožil na izgon iz Avstralije

Novak Đoković se je pritožil na odločitev avstralskih mejnih organov, da mu prekličejo vizo in ga izženejo iz države zaradi neveljavne zdravstvene izjeme za pogoj obveznega cepljenja na novi koronavirus, ki je zahtevan za vstop. Izgon mu po tej odločitvi grozi še danes, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

novak djokovic to partner nina stojanovic for mixed doubles at tokyo olympics 1 - Đoković se je pritožil na izgon iz Avstralije
Novak Đoković (Foto Tennisworldusa.org)

Srbski teniški igralec, ki je v preteklosti javno podvomil o cepljenju, je pred tem osem ur preživel na mednarodnem letališču v Melbournu, kjer ga je sprva zaradi napačno izpolnjenega obrazca za vizo, nato pa zaradi preverjanja utemeljenosti posebne izjeme zadržala avstralska mejna policija.

Na koncu postopka so mu zaradi neveljavne izjeme preklicali vizo in mu naročili, da zapusti državo.

A Đoković še vedno upa, da bo po sodni poti lahko preprečil izgon iz države in tako nastopil na prvem turnirju za veliki slam letos, odprtem prvenstvu Avstralije, na katerem bi lovil rekordno 21. zmago na turnirjih velike četverice.

Kot poroča melbournski časnik The Age, so se Đokovićevi odvetniki pritožili na odločitev mejnih organov, da Đokoviću prekličejo vizo in ga do izgona še tekom današnjega dneva pridržijo v centru za priseljence v enem od hotelov v mestu. Zaslišanje v postopku se je začelo ob 16. uri po lokalnem času (6. uri po slovenskem času), a ga je sodnik prekinil in prestavil na 18. uro (8. uro po slovenskem času), ker Đokovićevim zagovornikom sodišču še ni uspelo predložiti vseh dokumentov.

Sodnik se bo najprej moral odločiti, ali zadrži Đokovićev izgon do dokončne presoje glede upravičenosti, da vstopi v državo pod posebno zdravstveno izjemo. Sodni postopek bi se namreč lahko zavlekel v naslednji teden in tudi dlje, še poroča časnik.

Vir: Tenis Slovenija, STA