Đoković proti Prižmiću odigral najdaljši uvodni dvoboj na turnirjih za veliki slam

V Melbournu v Avstraliji se je začel prvi letošnji teniški turnir za veliki slam v sezoni. Prvi nosilec Odprtega prvenstva Avstralije Novak Đoković je proti kvalifikantu Dinu Prižmiću odigral najdaljši uvodni dvoboj na turnirjih za veliki slam. Osemnajstletni Splitčan je po štirih urah le klonil, dvakrat starejšemu Đokoviću je odvzel celo en niz.

Novak Đoković (Foto: ATP)

Đoković je naskok na jubilejno 25. zmago na turnirjih za Grand Slam, rekordno 11. na Australian Opnu, začel v nasprotju z vsemi pričakovanji predolgim dvobojem proti hrvaškemu najstniku Prižmiću, ki si je nastop v glavnem žrebu zagotovil prek kvalifikacij. Srba je precej namučil, Đoković pa je slavil s 3:1 v nizih, s 6:2, 6:7 (5), 6:3, 6:4.

Osemnajstletni Splitčan je v prvem nizu, ki ga je Đoković dobil s 6:2, potreboval zdravniško pomoč. Nato pa je deloval kot prerojen in se predstavil v veliko boljši luči ter ni bilo opaziti, da bi bil v krču proti 36-letnemu veteranu. Prižmić je predstavil ves arzenal svojih orožij ter srbskega zvezdnika spravil v obrambno držo ter v napake, kar mu je prineslo prvi dobljeni niz po podaljšani igri s 7:6 (5).

Naslednji niz je bil najdaljši od štirih, trajal je kar 72 minut, po velikem trudu ga je le dobil favorizirani tekmec s 6:3, v odločilnem se je Đoković za napredovanje znova moral zelo potruditi, da je le zmagal po štirih urah obračuna s 6:4.

Tribune, na katerem sta igrala dvoboj na Australian Opnu, so bile zapolnjene do zadnjega sedeža.

“Doživel sem vse možne občutke, sem tudi precej izčrpan. To je bil zelo fizičen boj. Lahko mu samo čestitam, da je odigral tak neverjeten dvoboj, kar je samo po sebi neverjetno za 18-letnega fanta, ki še nikoli ni imel izkušenj na osrednjem igrišču,” je v v prvi izjavi za Eurosport dejal zvezdnik.

“Počutil sem se, kot da bi imel samega sebe pred ogledalom, brani se neverjetno dobro, uporablja svoj backhand, forehand, ki je super soliden in res brez slabosti. Njegov servis je res dober, lahko bi bil še boljši, a star je le 18 let, toliko časa ima pred seboj. Presenetil me je s svojim nastopom. Vedel sem, da igra dobro, saj me je nanj opozoril trener Goran Ivanišević, ki ga pozna. Zasluži si vsak aplavz nocoj,” je še dejal Đoković.

Rublev se je mučil, Sinner gladko

Tudi peti teniški igralec sveta Rus Andrey Rublev je potreboval tri ure in 42 minut za zmago proti Brazilcu Thiagu Seyboth Wildu, 78. igralcu sveta. Uspelo mu je streti žilavega Brazilca v podaljšani igri petega niza, v katerem je izničil zaostanek z 2:5 za končnih 7:5, 6:4, 3:6, 4:6, 7:6 (10:6).

Četrti teniški igralec sveta Italijan Jannik Sinner v uvodnem krogu ni imel večjih težav proti Nizozemcu Boticu van de Zandschulpu, ki ga je premagal s 6:4, 7:5 in 6:3.

Pri ženskah ni bilo presenečenj

V ženski posamični konkurenci ni bilo presenečenj. Danka Caroline Wozniacki se je ob vrnitvi na turnir, kjer je osvojila svoj edini naslov na turnirjih za Grand Slam, uvrstila v drugi krog, ko je 20. nosilka, Poljakinja Magda Linette, predala dvoboj pri vodstvu Danke s 6:2 in 2:0.

Kot zadnja se je na osrednjem igrišču Roda Laverja predstavila tudi branilka naslova v ženski konkurenci iz Belorusije Aryna Sabalenka.

Druga igralka sveta se ni kaj prida spotila, 18-letna kvalifikantka Ella Seidel iz Nemčije je bila povsem nemočna, Sabalenka pa je napredovala v drugi krog s 6:0, 6:1 po že 53 minutah, potem ko je štiri ure čakala na konec dvoboja Đoković – Prižmić.

“Zelo sem vesela, da sem spet v Melbournu, zadnjič sem imela neverjetne spomine,” je dejala Sabalenka. “Tako super se je počutiti nazaj, in vsa podpora, vse vzdušje, vem, da ste navijali zanjo, ampak hvala, ker ste ostali tako pozno in navijali, to je res pomembno, zato hvala.”

Slovenski igralki Tamara Zidanšek in Kaja Juvan bosta boje na prvem Grand Slamu sezone začeli v ponedeljek.

Vir: Tenis Slovenija, STA