Del Potrova največja zmaga v petih letih

Juan Martin je trenutno osmi igralec sveta in le vprašanje časa je, kdaj se bo povzpel še višje. Nekoč v boju za vodilno mesto, sedaj povratnik po težki poškodbi levega zapestja, ki mu je otežil kariero. Toda Juan Martin ostaja pozitiven; v poškodbi je našel neizmerno veselje v tenisu, zato je hvaležen za vsak dan, ki ga lahko preživi na teniškem igrišču. Za njegov popoln povratek je bil bržkone izjemno pomemben letošnji turnir v Acapulcu.

“Argentinski stolp” je v finalu proti Kevinu Andersonu brejk odšel iskat kar direktno na nokavt. Dobesedno! Po bližnji izmenjavi voljeve pri mreži z nasprotnikom iz Južne Afrike je Delpo udaril backhand naravnost v obrazu visokorasleža. Anderson se je v zadnjem trenutku umaknil, toda žogica je zletela mimo loparja in naravnost v prsni koš. Del Potro je dvignil roko v znak opravičila, a hkrati ni kazal preveč obžalovanja. Argentinec je šel na vse ali nič in na koncu tudi zasluženo osvojil 21. naslov v karieri ter njegov prvi ATP 500 turnir od leta 2013.

Omenjen udarec je bil manjše presenečenje, saj Del Potro ni znan po podobnih potezah. Ni nešporten in ponavadi išče elegantnejšo rešitev. Pokazal pa je zmožnost, da tudi v takšni situaciji najde pravi udarec, da bi prišel do točke. To je počel odlično celoten teden. Gledali smo najbolj raznoliko verzijo Del Potra.

Padali so asi in forehand winnerji, toda Juan je pridno izkoriščal tudi novo pridobljeni udarec backhand slice, ki ga je kombiniral s skrajšano žogico. Zaprl je mrežo in s svojimi dolgimi rokami ujel voleje. Na returnih mu je uspelo držati globoko žogo, medtem ko mu je backhand koristil tudi pri izjemnih lobih. In prav vračanje začetnih udarcev je bilo dostikrat spregledano pri zmagovalcu OP ZDA leta 2009.

Čeprav je znan po svoji brutalni moči na forehand strani, je prav njegov return ključ do uspeha na nasprotnikov servis. V Acapulcu je Delpo našel razmerje med varnim in globokim returnom, kar mu je omogočilo, da se je nemudoma pomaknil v notranjost igrišča in začel napadati.

Pri 29 letih je najel novega trenerja

Skupaj s Sebastianom Prietom ciljata visoko, za kar sta pripravila tudi nov taktičen pristop. “Moj stil igre se je spremenil. Način, kako sem videl stukturo točk, sedaj iščem nove možnosti in izkoriščam priložnosti. Z mano je manj kot deset turnirjev, a se že vidi napredek, saj sem močno dvignil uvrstitev na ATP lestvici,” je povedal Del Potro.

V preteklih tednih smo lahko pogosto slišali vzklik “Delpo je nazaj!” in povsem zasluženo. Na poti do naslova je ugnal same kvalitetne tenisače, boljši je bil od Mische Zvereva, Davida Ferrerja, Dominica Thiema in Alexandra Zvereva. Letos se lahko tako pohvali s statistiko zmag in porazov 11-3, kar je spodbudno glede na to, da nas čakata še turnirja v Indian Wellsu in Miamiju.