De Minaur ustavil Nadala ob njegovem povratku

Avstralski teniški igralec Alex de Minaur je v drugem krogu turnirja serije ATP 500 v Barceloni z denarnim skladom 2,94 milijona evrov premagal Španca Rafaela Nadala s 7:5, 6:1. Sedemintridesetletnik z Majorke je ob povratku na peščena igrišča v torek zmagal, danes pa je moral priznati premoč četrtemu nosilcu.

Alex de Minaur in Rafael Nadal (Foto: https://www.abc.net.au)

Nadal se je tekmovalno na peščena igrišča vrnil po 681 dneh, potem ko je leta 2022 osvojil Roland Garros, v torek pa v prvem krogu domačega turnirja ugnal Italijana Flavia Cobollija.

Tokrat na polnem osrednjem igrišču, ki je poimenovano prav po njem, ni bil kos 25-letnemu Avstralcu. Ta je imel tudi v prvem nizu večino časa pobudo, vodil z “breakom” prednosti, naposled pa ga je dobil s 7:5, potem ko je v 11. igri prišel do drugega odvzema servisa v nizu. V drugem je hitro pobegnil 14-kratnemu zmagovalcu Rolanda Garrosa in po uri in 52 minutah potrdil uvrstitev v osmino finala.

Nadal, ki se spogleduje s koncem kariere, je leto 2024 začel z nastopom na turnirju v Brisbanu, a nato zaradi poškodbe odpovedal nastop na OP Avstralije.

Zmagovalec 22 Grand Slamov je bil kasneje odsoten zaradi težav s trebušno mišico in kolkom. Večkrat je skušal priti nazaj na turnejo, a je zaradi ponavljajočih se težav in neustrezne pripravljenosti po vrsti odpovedal vse nastope v februarju in marcu ter v Monte Carlu prejšnji teden. Po treh mesecih in pol se je nato le vrnil na turnejo v Barceloni, kjer je doslej zmagal 12-krat.

Sedemintridesetletni zvezdnik tenisa, ki na lestvici zaradi težav v zadnjem letu in pol zaseda šele 644. mesto in na turnirjih igra z zaščitenim rankingom, si je za cilj v morebiti zadnji sezoni v karavani postavil uspešna nastopa na igriščih Rolanda Garrosa v Parizu. Najprej na OP Francije konec maja ter nato še na olimpijskih igrah konec avgusta.

Vir: Tenis Slovenija, STA