Davisov pokal: Turki po prvem dnevu vodijo z 2:0

Slovenska teniška reprezentanca je izgubila oba posamična dvoboja prvega dne v kvalifikacijah za svetovno skupino I proti Turčiji. V Carigradu je Sebastiana Dominka s 6:2 in 6:3 premagal najboljši turški igralec Altug Celikbilek, Bor Artnak pa je izgubil proti Mehmetu Cemu Ilkelu s 6:2 in 7:6 (5).

Slovenska teniška reprezentanca je izgubila oba posamična dvoboja prvega dne v kvalifikacijah za svetovno skupino I proti Turčiji. (Foto Tenis Slovenija)


V prvem dvoboju 19-letni Dominko ni imel niti ene žoge za odvzem servisa tekmecu, ki je na lestvici ATP več kot 700 mest pred njim. Dvoboja je bilo tako konec po uri in 10 minutah igre. “Pričakovanja resda niso bila visoka, a želja po zmagi je bila zagotovo prisotna. Težko je igrati proti tako kakovostnemu igralcu, ki zna izkoristiti vsako polpriložnost. Tudi hitrost žoge je drugačna, kot sem vajen na turnirjih. Ob tem so tu še izkušnje in pa gledalci, ki so lepo napolnili dvorano v Istanbulu,” je povedal Dominko in dodal: “Se pa že veselim sobotne igre parov, saj sva z Blažem Rolo že večkrat igrala skupaj in mislim, da imava lepe možnosti za zmago.”

Bolj izenačen je bil drugi dvoboj. Predvsem to velja za drugi niz. Artnak je sicer zaostajal že s 4:1, vendar se ni predal in odločitev je padla po podaljšani igri. Tam je bil Ilkel uspešnejši in Turčijo tako po prvem dnevu povedel v vodstvo z 2:0. “Ko sem v drugem nizu začel uživati v igri in se spodbujati, je bila slika povsem druga. Žal mi je neizkoriščenih priložnosti, saj sem začutil, da bi lahko dvoboj prevesil v tretji niz. Škoda, da sem slabo začel. In to ne prvič v Davisovem pokalu. Očitno moram biti bolj zbran od samega začetka,” je povedal Artnak.

“Izgubili smo vse štiri nize, le Bor je drugega odigral na nivoju, ki sem ga pričakoval. Sebastian je bil zaradi pritiska prvega nastopa malce v krču, tako da ni pokazal igre, ki jo je sposoben. Dejstvo je, da v Istanbulu igramo z eno najmlajših reprezentanc v zgodovini Slovenije v Davisovem pokalu, na drugi strani pa imamo izkušeno ekipo, ki to zna izkoristiti. Čeprav zaostajamo 0:2, se moramo zbrati za igro dvojic, saj imamo realne možnosti, da soboto začnemo z osvojeno točko” je ob koncu dneva povedal selektor Grega Žemlja.

Turčija za napredovanje potrebuje le še eno zmago iz treh sobotnih partij. Jutrišnji spored se bo, kot je dejal Žemlja, začel z igro dvojic, za Slovenijo bosta nastopila Blaž Rola in Sebastian Dominko.

DAVISOV POKAL, KVALIFIKACIJE ZA SVETOVNO SKUPINO I, CARIGRAD
TURČIJA – SLOVENIJA

  1. DAN:

Altug Celikbilek – Sebastian Dominko 6 : 2, 6 : 3.
Mehmet Cem Ilkel – Bor Artnak 6 : 2, 7 : 6(5).

  1. DAN:

Ergi Kirkin/Yanki Erele – Blaž Rola/Sebastian Dominko

Altug Celikbilek – Bor Artnak

Mehmet Cem Ilkel – Sebastian Dominko

Vir: Tenis Slovenija