Finale Davisovega pokala: Južni sosedje v veliki prednosti!

Za nami je prvi tekmovalni dan finalnega srečanja med Francijo in Hrvaško, ki pa se je odvil po načrtih naših sosedov. Borna Čorić in Marin Čilić sta opravila svoje delo in Hrvaški priborila dve pomembni točki. Jutri bodo na vrsti dvojice, v primeru zmaga Hrvatov, pa bi bil finale že odločen.

Marin Čilić je morda že zapečatil usodo Francozev (Foto: Davis Cup)

Borna Čorič – Jeremy Chardy (6:2, 7:5 in 6:4)

V prvem dvoboju se je Borna Čorič sprehodil mimo domačina Jeremyja Chardyja, ki ni uspel presenetiti nasprotnika. Dvoboj sta igralca začela nervozno z dolgo igro, ki je trajala kar 12 minut in v kateri je Hrvat izkoristil tretjo brejk priložnost.V nadaljevanju je uspel Čoriču še drugi zaporedni odvzem servisa, s katerim je bila zmaga v prvem nizu že zagotovljena.

V drugem nizu je Chardy igral bolje, tako na servisu kot tudi na returnu, s katerim si je v tretji servisni igri Hrvata priigral dve žogici za odvzem servisa, vendar ju je letos izjemni Čorič ubranil. Ko pa se je že zdelo, da bo Francoz prišel do podaljšane igre, je 12. igralec sveta še enkrat napadel in uspel izkoristiti sedmo žogico za odvzem servisa. Tako je povišal vodstvo na 2:0.

V tretjem nizu je Čorič nadaljeval z izjemnim serviranjem in z lahkoto prihajal do lastnih servisnih iger, medtem ko je Chardy spet pokazal slabšo servisno igro in takoj na začetku izgubil servis. To prednost je Čorić zlahka zadržal vse do konca in popeljal Hrvate do vodstva.

Marin Čilič – Jo Wilfried Tsonga (6:3, 7:5 in 6:4)

Tudi Marin Čilič je opravičil vlogo favorita in zasluženo popeljal Hrvaško do vodstva z 2:0. V prvem nizu je z vrhunskim serviranjem poskrbel, da nasprotnik ni imel nikakršnih možnosti. V nizu je izgubil na svoj servis le eno točko. V drugem nizu je bil Tsonga povsem konkurenčen Marinu, ki se je kot kaže odlično pripravil na peščeno podlago, saj se je še prejšnji teden mudil v Londonu. 

Spremljali smo gladko dobljene servisne igre. Prvi, ki je resno ogrozil nasprotnika, je bil Tsonga. Ta je zapravil dve priložnosti za odvzem servisa pri rezultatu 4:3. V enajsti igri pa je Marin prišel do prve brejk priložnosti v drugem nizu, ki jo je izkoristil in po odmoru odlično odserviral ter povečal rezultat na 2:0 v nizih.

V tretjem nizu je bila podobna zgodba kot v drugem. Francoz si je pri rezultatu 2:1 spet kot prvi priigral dve brejk priložnosti, ki pa sta spet ostali neizkoriščeni. Takoj v naslednji igri je Marin udaril nazaj in prišel do brejka. Francoz se je boril naprej in je pri 3:2 imel priložnost, da se vendarle vrne v igro, toda Hrvat je ubranil tudi njegov zadnji resen napad in zasluženo slavil v treh nizih. V tekmi so odločale ravno tiste ključne točke, izkoriščene brejk priložnosti in pa dobljene točke na prvi servis. 

Hrvaška bo imela že jutri prvo zaključno žogico ko se bosta reprezantanci pomerili v dvoboju dvojic, kjer bomo ob 14:00 v Lillu spremljali dvoboj med Herbert/Mahut – Dodig/Pavič