Davisov pokal: Francija išče zmago proti Španiji

Četrto srečanje Davisovega pokala med Avstrijo in Avstralijo bo potekalo v Gradcu ta vikend, igralo pa se bo na peščeni podlagi. Državi se bosta pomerili prvič po letu 2005, v glavni vlogi pa bo tokrat Dominic Thiem, ki prihaja po težkem porazu v četrtfinalu OP ZDA proti Rafaelu Nadalu. 

Francija bo iskala zmago proti Španiji (Foto: Tennisworldusa.com)

Ekipi sta v preteklosti že imeli zelo enostranske izide; Avstralija je zmagala s 5-0 na travi, medtem ko sta Horst Skoff in Thomas Muster Avstrijce popeljala v vodstvo s 5-0 na pesku leta 1989. Letos bodo naši sosedi skušali doseči svetovno skupino prvič po letu 2013, ko so izgubili prozi Kazahstanu in Nizozemski. Kapetan Stefan Koubek je zbral dobro ekipo, ki jo vodi Dominic Thiem. Sledijo mu še Dennis Novak, Gerald Melzer, Jurgen Melzer in Oliver Marach. Vsi ti proti ekipi Lleytona Hewitta.

Če za trenutek pozabimo polfinalna obračuna med Španijo in Francijo in ZDA ter Hrvaško, imamo v končnici še tekme med Švico in Švedsko, Velika Britanija bo skušala premagati Uzbekistan, Kanada bo imela za nasprotnico Nizozemsko, Japonska pa Bosno in Hercegovino. Srbi bodo brez Novaka Đokovića skušali mimo Indije. Ampak oči bodo usmerjene bržkone v polfinale med Španijo in Francijo, pri katerih je izjemno motivirani Benoit Paire, ki bi moral igrati proti Rafaelu Nadalu, a je Španec nastop odpovedal zaradi poškodbe.

Francija išče zmago proti Španiji, še najbolj motiviran je Benoit Paire

Igrali bodo v Lileu prvič po letu 2011. Španija je slavila petkrat od šestih srečanj, ampak vedno na pesku, Francozi pa so bili boljši na trdi podlagi leta 2010. Jo-Wilfried Tsonga in Gael Monfilsa sta najboljša, kar se tiče igranja v dvorani, ampak par tokrat ne bo igral. Kapetan Yannick Noah je sklical ekipo; Lucas Pouille, Richard Gasquet, Benoit Paire, Julien Benneteau in Nicolas Mahut.

Še najbolj motiviran je bil Benoit Paire, ki je večkrat izjavil, da si želi premagati Rafaela Nadala, toda sedaj ne bo imel priložnosti. Sedaj bo v prvi tekmi igral proti Pablu-Carrenu Busti. Kapetan Noah je komentiral: “Kot teniški navdušenec sem razočaran, ampak kot kapetan sem zadovoljen. To spremeni situacijo. Vse je drugačno, predvsem v smislu priprave. Na Nadala smo se pripravljali pet mesecev. Ko Nadal igra, sta skorajda garantirani dve točki za Španijo.”