Čez vikend slavila Pegula in Sinner

Ameriška teniška igralka Jessica Pegula je za zmago v finalu turnirja WTA 1000 v Montrealu potrebovala manj kot uro. Tretja igralka sveta je s 6:1 in 6:0 po le 49 minutah igre premagala Rusinjo Ljudmilo Samsonovo in po Guadalajari (2022) in Washingtonu (2019) osvojila tretji naslov v karieri.

Pegula je postala prva ameriška igralka, ki je osvojila odprto prvenstvo Kanade v zadnjem desetletju, po zmagi Serene Williams leta 2013.

Osemnajsta igralka sveta Samsonova je imela sicer neverjeten teden, ko je premagala dve igralki iz prve peterice, Belorusinjo Aryno Sabalenka in Kazahstanko ruskega rodu, Jeleno Ribakino.

Toda na igrišču je preživela skoraj deset ur in to je očitno terjalo davek, saj je Pegula, ki je v polfinalu premagala tudi prvo igralko sveta, Poljakinjo Igo Swiatek, brez večjih težav osvojila svoj tretji naslov v karieri.

“Vem, da se tekmica fizično ni počutila najbolje, hkrati pa sem sama odigrala res dobro tekmo. Mislim, da nisem naredila nobene neizsiljene napake ali česa podobnega. Odigrala sem nekako popolno tekmo,” je po zmagi dejala Pegula.

Samsonova pa je povedala, da je urnik naredil svoje, saj je med polfinalom in finalom premalo časa za počitek in okrevanje: “Nisem imela časa, da bi se regenerirala, ker sem bila v sobi za fizioterapijo, da bi prelepila vse svoje telo, in to traja eno uro.”

Izid, Montreal (2.534.285 evrov):
– finale:
Jessica Pegula (ZDA/4) – Ljudmila Samsonova (Rus/15) 6:1, 6:0.

Jannik Sinner prvič zmagovalec Mastersa 1000

Jannik Sinner je osvojil svoj prvi naslov na teniških Mastersih ATP 1000, ko je gladko slavil na turnirju v Torontu z nagradnim skladom 6.928.060 evrov. Italijan, ki je izgubil svoja prejšnja dva finala na Mastersih 1000 v Miamiju leta 2021 in 2023, je v Kanadi po 90 minutah s 6:4 in 6:1 premagal Avstralca Alexa de Minaurja.

Enaindvajsetletni Italijan je tako v Torontu prišel do osme turnirske zmage in druge letos po naslovu v Montpellierju. Pred tem je dvakrat slavil v Sofiji in po enkrat v Melbournu, Washingtonu, Antwerpnu in Umagu.

“Ta zmaga mi res veliko pomeni. To je odličen uspeh,” je dejal Sinner, ko je postal drugi Italijan po Fabiu Fogniniju z zmago na Mastersih 1000.

“Zmago lahko delim z vsemi, ki so mi blizu vsak dan. To je lep trenutek, da ga delim z njimi, in potrditev, da delamo prave stvari. Uspeh nam prinaša lepe občutke, počutim se tudi močnejši in še bolj lačen, da bom v prihodnje še bolj trdo delal,” je po dvoboju dejal mladi zmagovalec, ki bo na današnji svetovni lestvici napredoval na šesto mesto.

“Čutil sem pritisk, a mislim, da sem ga zelo dobro prenesel. Poskušam igrati točko za točko,” je še dodal Sinner, ki je De Minaurju petkrat odvzel servis.

Tudi Avstralec, ki doslej še nikoli ni dosegel četrtfinala Mastersa po dvoboju ni bil razočaran. Kot je dejal, je bil to zanj prelomen teden. “Igral sem odličen tenis. To je bil moj prvi finale Mastersa in prepričan sem, da se bom še vrnil,” je dejal 24-letni De Minaur.

Izid, Toronto, Masters ATP (6.928.060 evrov):
– finale:
Jannik Sinner (Ita/7) – Alex De Minaur (Avs) 6:4, 6:1.

Vir: Tenis Slovenija, STA