Bo Federer sploh zaigral v Laverjevem pokalu?

Legenda svetovnega tenisa Roger Federer je minuli teden naznanil konec kariere. Švicar, ki je avgusta dopolnil 41 let, bo odpotoval v London na Laverjev pokal, ki je postal njegova poslovilna tekma. Ali bo v Londonu res tudi še zadnjič igral, pa bo znano tik pred zdajci glede na trenutno pripravljenost.

Roger Federer (Foto: Clive Brunskill/Getty Images for Laver Cup)

“Laverjev pokal prihodnji teden v Londonu bo moj zadnji turnir v okviru ATP. Seveda bom v prihodnje še igral tenis, ampak ne na turneji ali Grand Slamih,” je minuli četrtek pred Instagrama zapisal Federer, ki je skupaj osvojil 103 turnirje in ima 20 zmag na turnirjih za grand slam, od tega osem v Wimbledonu, šest na OP Avstralije, pet na OP ZDA ter eno na OP Francije.

Ob tem ima tudi osem naslovov med dvojicami, med drugim zlato olimpijsko odličje iz leta 2008, leta 2014 je osvojil Davisov pokal, leta 2012 pa še srebrno olimpijsko odličje.

Z vsemi temi dosežki se je pri mnogih v zgodovino zapisal kot najboljši igralec v zgodovini, v zadnjih letih pa so poškodbe ponagajale švicarskemu velemojstru, ki so ga tudi mnogi strokovnjaki označili za najboljšega, ker je imel takšen slog igre, da je na videz vse delovalo lahkotno.

Njegov trener za telesno pripravo Pierre Paganini je za švicarski časnik Blick dejal, da se bo Federer o tem, ali bo v londonski dvorani O2 res tudi zaigral, odločil tik pred zdajci. Švicar namreč vse od Wimbledona 2021, po katerem je šel na tretjo operacijo kolena, ni igral.

Paganini pravi, da ni nujno, da bo na Laverjevem pokalu sploh igral in združil moči z Rafaelom Nadalom, Novakom Đokovićem, Andyjem Murrayjem in drugimi.

“To bo trenutna odločitev. Veliko je vadil na visoki ravni, vendar se še ni odločil, ali na dovolj visoki, da bi bilo igranje na Laverjevem pokalu dobra ideja ali ne,” je dejal Paganini.

Medtem pa Federerjev drugi trener, Švicar Severin Lüthi meni, da je njegov varovanec dovolj pripravljen, da bo na Laverjem pokalu vsaj malo igral.

“Njegov cilj je brez dvoma odigrati vsaj kakšen dvoboj, čeprav bomo morali videti, ali bo to posamično ali v dvojicah,” je Lüthi povedal za Blick: “Njegov cilj je brez dvoma še vedno igrati na Laverjevem pokalu.”

“Zjutraj vadiva po tri ure, nato še dve uri popoldne. Treniral je prejšnji teden in ta teden spet trenira,” je dodal trener, ki je bolj optimističen glede zadnjega nastopa Federerja.

Vir: Tenis Slovenija, STA