Blaž Kavčič zaključil reprezentančno kariero!

Blaž Kavčič nič več za slovensko izbrano vrsto. (Foto: zimbio.com)

Blaž Kavčič nič več za slovensko izbrano vrsto. (Foto: zimbio.com)

Slovenski tenisač Blaž Kavčič je danes javnosti sporočil, da zaključuje reprezentančno kariero. Njegov nekdanji trener Miha Mlakar tako v vlogi kapetana slovenske izbrane vrste ne bo več mogel računati na pomoč 31-letnega Ljubljančana. 

Blaž Kavčič nič več za slovensko izbrano vrsto. (Foto: zimbio.com)
Blaž Kavčič nič več za slovensko izbrano vrsto. (Foto: zimbio.com)

Nekaj dni po tem, ko je dopolnil 31-let, je Blaž Kavčič uradno naznanil konec reprezentančne kariere. Ljubljančan je odločitev sporočil prek družabnih omrežij, celotno izjavo pa je objavil tudi na svoji uradni spletni strani http://www.blazkavcic.com/.

“Ni lahko sprejeti tako pomembne odločitve. Vendar, pred dnevi sem dopolnil 31 let, seznam poškodb in operacij pa je že zelo dolg. Moram poslušati svoje telo in občutke. Vse želim podrediti temu, da bom ostal nepoškodovan. Upam, da bo telo služilo in da odigram še kakšno sezono v celoti,” je ob tem povedal trenutno 116. igralec sveta in dodal: “Tekem za Davis Cup sicer ni veliko, dve do tri na leto, vendar je potrebno precej prilagajati urnike, potovanja in podlage. Skupaj s pripravami in potem prilagajanjem nazaj na turnejo gre hitro nekaj tednov. V mojem primeru, ko že zadnjih pet let niti ene sezone nisem odigral v celoti, ima to potem viden vpliv. V prihodnjih letih, kolikor mi jih je še namenjeno, da igram tenis na najvišjem nivoju, želim urnik prilagajati samo še svojemu zdravju.”

Prvič je Blaž za slovensko reprezentanco nastopil leta 2006, star 19 let in že na svojem debiju zmagal tekmo posameznikov proti Alžiriji. Uspešen je bil tudi v svoji zadnji tekmi med posamezniki lansko leto proti Monaku v Mariboru: “Zagotovo mi bo v spominu vedno ostal moj prvi dvoboj. Sicer mislim, da je bil moj reprezentančni vrhunec v sezoni 2014, ko smo v Kranju premagali Portugalsko, ki je nastopila z zelo močno ekipo. Takrat sem res odigral na najvišjem nivoju in zmagal vse tri tekme, tudi Souso, ki je bil takrat top 50 igralec. Sledil je naslednji dvoboj z Izraelom v Portorožu, za preboj v Play off za Svetovno skupino. Bilo je dobesedno le nekaj dni po operaciji stopala, ko sploh še nisem čutil podplata, pa sem vseeno zaigral in se boril 5 setov. Ne vem, kako sem takrat to zmogel. Vendar, ko igraš za reprezentanco se želiš dokazati publiki, navijačem, soigralcem, ki so na klopi in te spodbujajo. Morda sem prevečkrat v karieri zapostavil svoje telo. Zaradi takšnih potez sem si nekajkrat podaljšal regeneracijo, ne samo pri reprezentančnih tekmah ampak tudi v svoji karieri na sploh. Sedaj je zadnji čas, da postanem bolj racionalen.”

Blažev cilj v tekmovanju Davis Cup je bila vedno svetovna skupina: “Vedno sem si želel, da bi se enkrat uvrstili in zaigrali proti eni najmočnejših reprezentanc v polnih Stožicah. Žal se to ni uresničilo. V Davis Cupu je potrebno imeti nekaj sreče z žrebom in potem v tistem trenutku zbrati tudi najmočnejšo ekipo. Kakorkoli, dvoboji za Davisov Cup mi bodo zagotovo ostali v posebnem spominu. Sem zelo čustven igralec na igrišču in ko igraš za barve svoje države, se pri meni to še potencira. Vedno, brez izjeme, sem dal na igrišču vse od sebe in iskreno sem hvaležem vsem navijačem in partnerjem, ki so to prepoznali, ki so me podpirali in me še vedno podpirajo.”
Prekinitev reprezentančne kariere ne pomeni slovo od slovenskega tenisa: “Še vedno sem slovenski tenisač in z veseljem bom še kakorkoli pomagal slovenskemu tenisu, če bodo kakšne priložnosti. Zavedam se, da sem si skozi 13 letno profesionalno kariero nabral veliko izkušenj, ki jih bom vedno z veseljem delil naprej. Upam tudi, da se bo Davis Cup tekmovanje razvijalo v pravo smer. Letos so sprejeli določene novosti saj je format res že malce zastarel, za tekmovalce preveč obremenjujoč, za gledalce pa morda predolgočasen. Ostajam seveda velik navijač Slovenije in reprezentanci želim, da bodo čim večkrat nastopili v popolni ekipi. Z Aljažem in Blažem na čelu je to še vedno ekipa, ki lahko v dobri formi in ob dobrem žrebu potrka na vrata svetovne skupine v naslednjih letih.”