Po Nini Potočnik bo na igrišče stopila Kaja Juvan. (Foto: Matic Klanšek Velej / Sportida)

V Velenju je bil danes opravljen žreb pred dvobojem pokala BJK med Slovenijo in Kitajsko. Prvi dvoboj, ki se bo začel ob 15. uri, bosta odigrali Nina Potočnik in najboljša kitajska igralka Qinwen Zheng, petkov program pa bosta zaključili najboljša Slovenka Kaja Juvan in nekoliko presenetljivo, najnižje uvrščena Kitajka na lestvici WTA, Xinyu Wang.

Po Nini Potočnik bo na igrišče stopila Kaja Juvan. (Foto: Matic Klanšek Velej / Sportida)

“Moram reči, da smo si kar malce želeli takšnega razporeda. A po drugi strani vrstni red ne igra bistvene vloge. V preteklosti je sicer Kaja po navadi igrala kot prva, ampak kot rečeno, zadovoljni smo predvsem, da lahko končno igramo pred domačimi gledalci. Moram pa reči, da me je malce presenetilo, da so Kitajci prvi dan nominirali najnižje postavljeno igralko. Še posebej, ker ima negativno razmerje v medsebojnih dvobojih s Kajo. Upam, da se bo ta niz nadaljeval,” je po žrebu dejal kapetan Andrej Kraševec.

Naša najboljša igralka Kaja Juvan bo torej igrala kot druga in to proti tekmici, ki jo je v mladinski konkurenci premagala kar dvakrat. Slajša od obeh je bila zmaga v polfinalu mladinskih olimpijskih iger v Argentini leta 2018. “Vseeno mi je bilo, kdaj bom igrala. Pripravljena sem bila na obe možnosti. Zdaj treniramo vsak dan od 15.00 do 18.00 ure, tako da bo v času dvoboja približno ista ura. Veselim se jutrišnjega dvoboja. Tekmice se seveda spomnim iz mladinskega kategorije, oba pa sva od takrat zelo napredovali. Igra močno in napadalno, a sem tudi na to pripravljena,” je dejala Juvanova. In kaj pravi njena tekmica. “Spomnim se samo tistega dvoboja iz Argentine. Je pa to zelo podobno, saj bova tudi tokrat igrali v reprezentančnem dresu. Vedno sva imeli dober odnos, veliko se srečujemo na teniški turneji. Kaja je res dobra igralka. Zame je to lepa izkušnja, da lahko predstavljam svojo državo. Dala bom vse od sebe in verjamem, da bom uživala na igrišču,” je rekla Xinyu Wang.

Slovenijo čaka zahteven obračun proti Kitajski. (Foto:Matic Klansek Velej / Sportida)

Po treh letih in pol pa je del reprezentance znova Nina Potočnik. “Vedno je lepo biti del reprezentance. Zame je to velika čast in vedno sem se in se bom z veseljem ter ponosom odzvala vabilu kapetana. Kar se tiče žreba, smo si vsi po tihem želeli, da bi jaz začela. Tekmice sicer ne poznam, a verjamem, da bomo s kapetanom preučili njeno igro in se čim bolje pripravili na dvoboj. Zagotovo bom imela nekaj treme, a to je ta pozitivna trema, ki je v športu vedno potrebna, da te še bolj motivira. Dobro sem pripravljena na dvoboj, saj sem letos odigrala veliko dvobojev, tudi proti boljšim tekmicam, in mislim, da sem v zadnjem času dobro nadgradila svojo igro. Hkrati mi ustreza tudi igrišče oziroma podlaga, saj je zelo podobna tisti, na kateri ves čas treniram,” je dejala Potočnikova, svoje vtise pa je strnila tudi njena tekmica.

“V Sloveniji mi je všeč. Smo sredi hribov, tako da je res lepo. Če spregovorim zdaj še o dvoboju proti Sloveniji. V tenisu ni pomembno, s kom igraš, ne smeš gledati na katerem mestu na lestvici je tvoja tekmica. Vsak ima pred dvobojem 50 odstotkov možnosti za zmago. Na igrišču moramo dati vse od sebe. Tudi na pesku nisem slaba. Počutim se dobro. Razmere za igro so dobre. Igrišče je dobro pripravljeno, ni slabih odbojev. Ker igramo v dvorani je igrišče malce ozko, ampak na vse se je potrebno prilagoditi,” je rekla Qinwen Zheng.

Naj spomnimo, gre za polfinale kvalifikacij za nastop na zaključnem turnirju svetovne skupine pokala Billie Jean King. V slovenski reprezentanci ima kapetan Andrej Kraševec na voljo Kajo Juvan (88. WTA), Nino Potočnik (270. WTA), Pio Lovrič (509. WTA) in Živo Falkner (556. WTA). Za Kitajsko pa so prijavljene Qinwen Zheng (25. WTA), Xiyu Wang (50. WTA), Yue Yuan (74. WTA), Xinyu Wang (97. WTA).

Vstop v Belo dvorano v Velenju je prost. Sobotni spored se bo začel ob 12. uri. Dvoboj pa si lahko ogledate tudi na Sportklub TV. To bo drugi medsebojni dvoboj med Slovenijo in Kitajsko. Reprezentanci sta se srečali leta 2005 v Pekingu. To je bil dvoboj v kvalifikacijah za svetovno skupino ena, Kitajke pa so zmagale s 4:1. Edino zmago je za Slovenijo dosegla Katarina Srebotnik, igrale pa so še Andreja Klepač, Tina Križan in Sandra Volk.

Vabljeni v Velenje, dekleta potrebujejo tudi vašo pomoč.

Velenje: Slovenija – Kitajska

– petek, 11. november, ob 15. uri:
Nina Potočnik – Zheng Qinwen
Kaja Juvan – Wang Xinyu

 sobota, 12. november (12.00):
Kaja Juvan – Zheng Qinwen
Nina Potočnik – Wang Xinyu
Kaja Juvan/Nina Potočnik – Yoan Yue/Wang Xiyu

Vir: Tenis Slovenija