ATP profil: Matteo Berrettini

Matteo Berrettini je včeraj osvojil svoj prvi ATP naslov, ko je v finalu Gstaada premagal Španca Roberta Bautisto-Aguta. Nekaj ur kasneje je slavil še v konkurenci dvojic. Po slavju je spregovoril za ATPWorldTour.com. 

Kako se počutiš sedaj, ko si zmagal prvi ATP turnir v konkurenci enojic in dvojic?

Za mano je neverjeten teden. Mislim, da sem igral najboljši tenis življenja in zares sem vesel. Tudi za uspeh v dvojicah, ponosen sem na obe zmagi. Da sem sploh lahko odigral vse tekme. Bil sem dober v kontroliranju svojega telesa.

Je bil eden izmed ciljev zmagati ATP turnir?

Seveda sem vedno sanjal o tem, ampak bilo je tako oddaljeno. Ko začenjaš, misliš na manjše stvari. Kako bi dosegel tiste naslednje korake. Lansko leto pa sem osvojil Challenger turnir, takrat sem začel verjeti, sedaj pa sem tukaj z ATP zmago.

Koliko sta te navdihnila sonarodnjaka Marco Cecchinato in Fabio Fognini?

Zelo. Sledim temu, kar počneta. Fabio to počne že zelo dolgo, Cecchinato pa ima za seboj izjemno sezono. Mislim, da smo eden drugemu pomagali. To je odlično za italijanski tenis in za naše navijače.

Sezono 2018 si začel izven najboljših 100 brez zmage na ATP turneji. Kako si našel pot do uspeha tako hitro?

Po resnici povedano, ne vem. Pridno sem treniral in se vsak dan učil. Nabiral sem izkušnje in vzemal vsak dan posebej. Upam, da bom imel dolgo kariero. Zares uživam v teniškem življenju.

Kdaj si vedel, da te lahko čaka teniška kariera?

Ko sem dosegel prvi finale serije Challenger leta 2016 v Andriji. Tam sem izgubil, ampak bil je odličen teden. Premagal sem dobre tenisače. Rekel sem si, da bi lahko šel še korak dlje in imel dolgo kariero. Nisem pa si mislil, da bi lahko osvojil ATP turnir čez eno leto in pol. Ampak če treniraš in verjameš, se lahko zgodi karkoli.

Kakšni so bili cilji na začetku sezone in ali se bodo sedaj spremenili?

Nisem imel posebnih ciljev. Seveda sem si želil vstopiti med najboljših 100, sedaj pa sem blizu najboljših 50. To je neverjetno. Zares sem zadovoljen s tem, kar počnem. Ponosen sem na svojo družino, ekipo in uživam v tem, kar počnemo skupaj. Zabavam se s trenerji, z vso družino. To je življenje, ki ga hočem zase. Delam na tem, da bo tako tudi ostalo.

Bi se komu posebno zahvalil za pomoč pri tem, da si dosegel ta mejnik?

Družina me je vedno podpirala. Z mano so potovali po turnirjih, tudi tistih, ki niso bili tako prijetni. Sedaj pa igram tukaj v zavetju čudovitih alp. Ta teden sem prišel brez trenerja, samo s punco in prijateljem. Dobro se je razpletlo, mogoče bom moral to ponoviti. Samo hecam se!