Bivša številka ena moškega tenisa Ivan Lendl, ki je na prvem mestu preživel 270 tednov, je z osmimi zmagami na turnirjih za Grand Slam eden najboljših igralcev vseh časov, hkrati pa se ga drži tudi status začetnika modernega tenisa.

58-letni Ivan Lendl prihaja iz Češkoslovaške, leta 1992 pa je postal državljan Združenih držav Amerike. V 80. letih (pa tudi v začetku 90. let) je konkurenco dominiral z močjo in obilico topspina z osnovne črte, način igre, ki se je kasneje poimenoval »power tennis«. Podoben stil igre gledamo še danes, Lendl pa je bil tudi eden prvih, ki je v šport prinesel velik poudarek na fizični pripravljenosti in prehrani.

Bivši finalist Wimbledona in 8. igralec sveta Avstralec Mark Philippoussis je velik občudovalec Lendla: “On je tenisu predstavil fitnes. Medtem ko je Bjorn Borg dolge ure udarjal žogico na igrišču, je Lendl treniral v telovadnici.” 

Bivši trener Andyja Murraya je poznan po še eni značajski karakteristiki, in sicer svojem neizražanju emocij, na igrišču ali v vlogi trenerja na tribuni. A prav ta zagon in močna volja sta ga pripeljala do vrha teniškega sveta in večnega mesta v zgodovini belega športa.

Redkobesednež je bil tudi eden redkih, ki je pri napadu na mrežo venomer naciljal prav proti nasprotniku, torej “na telo”, kar v tenisu po nenapisanem pravilu velja za nešportno potezo.

Predvsem Murray, ki je z njim vzpostavil dober prijateljski odnos, je bil nemalokrat vprašan, kakšen je Lendl v privatnem življenju. Odgovor Škota je bil presenetljiv, saj naj bi bil Ivan velik šaljivec, a samo za kamerami.

“Spomnim se, da sem mu podal žogico in pokazal v zrak, češ da naj mi nastavi nekaj žogic za smash. Namesto tega je žogico z vso močjo usmeril naravnost vame. To je njegov način šaljenja, njegov smisel za humor,” je povedal Philippoussis.

“Ljudje imajo napačno predstavo o njem. Je zelo zabavna oseba, odlična družba, na igrišču je bil popolnoma drugačen. Tam je bila njegova pisarna in odšel je zgolj na delo,” je dodal Avstralec Tony Roche. 

Poglejmo si  deset najbolj odmevnih komentarjev v karieri češkoslovaškega tenisača. Da bi ohranili čim večjo avtentičnost izjav, smo jih pustili v angleščini, ki je sekundarni jezik Lendla.

  1. “You can’t talk like that to me.” Komentar Johnu McEnroeju med njuno tekmo.
  2. “A haircut and a forehand.” Lendl o Andreju Aggasiju.
  3. “I am not playing Wimbledon because I am allergic to grass.” Po izpuščenem travnatem delu sezone.
  4. “If you want tantrums or comedy, don’t come and see me.”
  5. “After living in Czechoslovakia so long, I can’t understand how anybody who wants a free life can go the liberal line. As much as I like and respect Martina Navratilova, I just cannot see her point of view. Liberal is just a different name and a different stage for communism.” Lendl o Navratilovi leta 1995.
  6. “My mother was always snapping at me to eat my peas and carrots. But the more she yelled, the more I resisted her. Then she would start hitting me across the face. It hurt but I forced myself not to cry. If I had, she would have known that she had got to me – and I couldn’t let that happen.”
  7. “I’m sad that anyone can cherish Agassi. The kids see him as a rebel with his earring, hair and no-shave look.”
  8. “I think Connors believes he has to hate everyone he plays to play better, and McEnroe hates just about everyone who can beat him.”
  9. “I only wish I could have back the years when I was 20 to 24.”
  10. “I can never remember my mother cuddling me in her arms or saying, ‘I love you, Ivan’. I wanted her to be softer to me. Once I saved up to buy her flowers and a box of sweets. But it made no difference.”