Analiza pokazala, kdo je najbolj zanesljiv pri vodstvu 40/0

Infosys je objavil raziskavo, ki zajema podatke zadnjih štirih let, ta pa je pokazala, da je najmanj začetnih udarcev pri vodstvu s 40:0 izgubil Juan Martin del Potro.

To se mu je pripetilo le enkrat, ta spodrsljaj se mu je pripetil ravno v najbolj nehvaležnem trenutku, in sicer letos v finalu OP ZDA proti Novaku Đokoviću v prvem nizu pri rezultatu 4:3. Najslabša v tem podatku iz letošnje TOP 10 sta Kei Nishikori in Marin Čilić, ki sta dobila 98.8 odstotkov iger, ker sta vodila s 40/0. Isti odstotek dobljenih iger drži Alexander Zverev. Skupno povprečje tenisačev znaša 99,4 odstotka.

Drugi podatek v raziskavi je pokazal, kolikokrat so serverji uspeli dobiti začetni udarec po prvih treh izgubljenih točkah. V tem podatku je najboljši John Isner, ki je uspel dobiti igro v 27 odstotkih primerov, sledita mu Kevin Anderson s 26,2% in Roger Federer s 25,8%. Najslabši je bil ravno Argentinec, ki je uspel dobiti igro le v 10,3 odstotka primerih. Povprečje dobljenih iger pa znaša 20,6%.

Kot zadnji podatek kaže, kam so servirali pri rezultatu 40:0 in 0:40. Nekateri bi sumili, da bi se usmerjanje začetnega udarca močno razlikovalo pri teh dveh nasprotujočih si igrah, saj naj bi se igralci v mentalno težkih trenutkih odločili, da gredo s servisom v svojo najljubšo lokacijo, da bi povečali odstotek zmagovalnih možnosti, ampak v resnici velikokrat iščejo presenečenje z drugo smerjo, saj s tem presenetijo nasprotnika.

Izkazalo se je, da je povprečna vrednost pri serviranju na 40:0 in 0:40 v povprečju pri vseh desetih tenisačih skupaj povsem enaka; navzven tenisači (tako pri 40/0 kot tudi 0/40) servirajo v 50 odstotkih, v telo 8 odstotkov v in po sredini 42 odstotkov.