Ali ima mraz vpliv tudi na strune?

Tisti, ki igrate tenis skozi celo leto, ste verjetno opazili, da je igranje poleti malce drugačno kot pozimi. O mrazu je letos zaradi varčevanja veliko govora, kar se pozna tudi na manj ogrevanih notranjih igriščih. Zato bo mraz imel še toliko večji vpliv na strune tako pri tenisubadmintonu kot tudi pri squashu.

Zaradi mraza se začenjajo strune obnašati drugače, ker postanejo trše, še posebno to velja za poliestrske strune. Izgubijo elastičnost, zmanjša se jim vzdržjivost in tako lahko tudi prej počijo.

V tem času se zato priporoča uporaba bolj elastičnih multifilamentnih strun. Medtem ko velja, da v vročini napetost strun popusti, v mrazu napetost strun naraste ali v najboljšem primeru ostaja enaka.  Niso pa samo strune tiste na katere ima vpliv temperatura. Tudi teniške žogice se začnejo obnašati drugače. Guma postane trša in pritisk v njih pade. Vse to pa pomeni, da boste med zimskim tenisom morali vložiti več energije in gibanja v igro.

Mogoče ne gre zanemariti tudi dejstva, da puščanje loparja v avtu pri visokih ali na zelo nizkih temperaturah, negativno vpliva na strune in celo sam okvir loparja.

In ne pozabite: pri igri v hladnih prostorih ne boste čutili žeje kot jo čutite ko je vroče, zato je pomembno, da poskrbite za hidracijo.  Pa seveda topla oblačila in nujno ogrevanje pred igro.

Vir: Loparji.si