Zidanšek o tem, da slovenske igralke dihajo kot eno, Tecau prednost Slovenk vidi v počasni podlagi

Tamara Zidanšek je v Koper pripotovala dobro razpoložena. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

Srečanje teniških reprezentanc Slovenije in Romunije za uvrstitev med 12 najboljših v pokalu Billie Jean King bo v petek in soboto verjetno potekalo na mokrem peščenem igrišču. Takšne razmere pa ustrezajo gostiteljicam, so ugotavljali udeleženci današnje novinarske konference v Kopru. Slovenijo bosta verjetno zastopali najboljši igralki.

Tamara Zidanšek je v Koper pripotovala dobro razpoložena. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

Najboljša slovenska igralka Tamara Zidanšek (102. na lestvici WTA) je prvi trening po prihodu v Koper iz Kolumbije opravila v torek, Kaja Juvan (121.) pa je na igrišče na Bonifiki prvič stopila v sredo. Ni skrivnost, da imata ti igralki prednost pri izboru ekipe, je dejal kapetan Andrej Kraševec. Ob omenjenih so v ekipi še Nina Potočnik (266.), Pia Lovrič (572.) in mladinka Ela Nala Milić.

O tekmicah imajo v slovenskem taboru vse podatke, analizirali so jih, taktiko še pripravljajo, peščeno igrišče pa je prednost, je pojasnil Kraševec. Romunska ekipa je pomlajena, potem ko so imele skoraj desetletje glavno vlogo Simona Halep, Sorana Cristea in Irina Begu, je povedal romunski kapetan Horia Tecau.

Slovenska izbrana vrsta pred lepo priložnostjo. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

Nastopi teh igralk v prihodnosti so po njegovih besedah še pod vprašajem, zato je poudaril, da zdaj reprezentanco sestavljajo Ana Bogdan (58. na lestvici WTA), Jaqueline Adina Cristian (176.), Irina Maria Bara (195.), Anca Alexia Todoni (719.) in Monica Niculescu (41. v razvrstitvi dvojic). Koga bo izbral konec tedna, še ni želel napovedati.

Zidanšek ima negativno bilanco v dvobojih z najboljšima romunskima igralkama, je priznala v smehu, a poudarila, da je z njima vedno igrala na trdi podlagi, betonu, ki ji ne ustreza. “Vedno rada igram proti nekomu, s komer imam neporavnane račune,” je pripomnila najboljša Slovenka. Ocenila je, da se njena forma dviguje in da še lahko napreduje. “Na ekipnih tekmovanjih lahko daš skupaj prve tri igralke na svetu, a če nimajo povezave in tega, da ena drugo ženejo naprej, jim je dosti težje,” je poudarila. Drugače je po njenem mnenju z ekipo, ki na papirju ni favorit: “Če se imajo igralke lepo in se znajo tudi malo pošaliti, ampak so resne na igrišču, jim to lahko da lep veter v krila.” Zagotovila je, da vse slovenske igralke “dihajo kot ena”, zato na dvoboju po njenem mnenju ni favorita. Opozorila je, da je za konec tedna napovedan dež in da so Slovenke pripravljene tudi na morebitne zamike urnika.

Nina Potočnik se je izkazala na obračunu proti Kitajkam. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

“Igrišča so malo počasnejša, prav tako žogice, kar bi lahko dvoboj odločilo v naš prid, kajti Romunke so navajene na hitrejše podlage,” pa je po dveh dneh treninga v Kopru pojasnila Potočnik. Počasno podlago je kot slovensko prednost poudaril tudi romunski kapetan Tecau, ki pravi, da zaradi tega ni mogoče govoriti o favoritu.

Pred priložnostjo za enega največjih uspehov slovenskega tenisa v reprezentanci še ne čutijo posebnega pritiska, je zatrdil Kraševec. Pritiski so del tenisa, vseeno pa je igranje za reprezentanco na tako pomembnem dvoboju nekaj posebnega, je dodala Zidanšek. Ob glasni podpori občinstva stres izgine, pa je pripomnila Potočnik, ki je novembra v Velenju presenetljivo osvojila odločilno točko za zmago proti Kitajski, s katero so si Slovenke izborile uvrstitev v finale kvalifikacij proti Romuniji.

Dvoboj je na sporedu 14. in 15. aprila, vstop pa bo prost. Prenos bo na Šport TV.

Vir: Tenis Slovenija, STA