Slovensko teniško reprezentanco 3. in 4. februarja čaka dvoboj v kvalifikacijah za svetovno skupino I Davisovega pokala. Tekmeci Slovencev bodo Turki. Kapetan Grega Žemlja je na novinarskih konferenci v prostorih Telemacha objavil seznam igralcev.

Foto: Sportida

Žemlja za dvoboj proti Turčiji, ki bo odigran v Enka Spor Kulubu v Carigradu, računa na naslednje igralce: Bor Artnak (681. na ATP), Sebastian Dominko (935. na ATP), Blaž Rola (1121. na ATP), Jan Kupčič (1418. na ATP) in Matic Križnik (43. mladinec na svetu). Za Kupčiča je to prvi vpoklic v reprezentanco. “Zelo sem bil hvaležen, da me je kapetan vpoklical v reprezentanco. Vesel sem, da sem del te ekipe. Član reprezentance sem bil že v mlajših kategorijah, a članska reprezentanca je nekaj povsem drugega, posebnega. Januar sem izkoristil za priprave. Mislim, da sem dobro treniral. Zame je to nova izkušnja in nov zagon. Cilj je, da dvignem nivo in da se povzpnem po lestvici navzgor. Slišal sem, da vsakega novinca nekaj čaka. Če sem iskren, nisem še nič vadil. Niso mi še povedali, katero pesem naj bi pel oziroma na katero pesem naj bi plesal,” je tudi o t. i. krstu v reprezentanci povedal 21-letni Kupčič.

Načrte je razkril tudi kapetan Grega Žemlja. “Vemo, da so Turki favoriti, ampak imam dober občutek. Žreb je določil, da gostujemo. Igralce Turčije poznam. So izkušena ekipa. Verjamem pa, da imamo tudi mi igralce, ki lahko igrajo z njimi. Vem, da lestvica ne kaže pravega stanja. Lahko rečem, da gremo lahko vsako tekmo na zmago. Verjamem, da bi lahko presenetili na papirju močnejšo ekipo. Bor Artnak je naš prvi igralec, ampak je zelo nepredvidljiv. Po treningih težko napovedujem njegovo formo, ampak vem, da je sposoben premagati številne višjeuvrščene igralce. Zdaj je izbral turnir v Kuvajtu, kjer lahko zmaga nekaj tekem in s tem pridobi na samozavesti pred dvobojem s Turčijo. Igrali bomo na trdi podlagi, ki je zelo primerljiva s tisto v Kranju, kjer imamo redne reprezentančne treninge.

Žirovničan je dodal: “Z Blažem Rolo sem bil v procesu rehabilitacije ves čas v kontaktu. Vemo, da je imel težave s kolenom. To se je zelo dolgo vleklo, od tistega dvoboja s Čilom v Davisovem pokalu. Blaž je rekel, da vse poteka po načrtih. Da ni več komplikacij. Pravi, da je na dobri poti k vrnitvi v tekmovalni program. Kot izkušen igralec nam lahko zelo pomaga. Predvsem v igri dvojic. V vsakem primeru pa nam bo pomagal ob igrišču s svojim znanjem in izkušnjami. V Carigrad odpotujemo v nedeljo, v ponedeljek pa bomo imeli prvi skupni trening. Takrat bomo prisotni vsi in potem nas čakajo skupni treningi do petka. Za pripravo bomo imeli dovolj časa.”

Na novinarski konferenci je bil prisoten tudi direktor Tenis Slovenije Gregor Krušič. “Na TS smo z letom 2022 zelo zadovoljni. V letošnjem letu pa bo v ospredju tekmovalni tenis. Vse sile zato usmerjamo v povečanje števila turnirjev v mladinski in profesionalni konkurenci. Lani smo imeli 11 WTT turnirjev, letos si jih želimo med 13 in 15. V sodelovanju z mestno občino Ljubljana razmišljamo o vrnitvi turnirja serije Challenger v prestolnico. Že dlje časa pa potekajo komercialni pogovori v povezavi s turnirjem WTA v Portorožu, ki bo letos že tretjič zapored. Seveda pa ne smemo pozabiti na reprezentančna tekmovanja. Moški zdaj odhajajo v Turčijo, želim jim srečo, v pokalu BJK pa nas čaka zelo pomembna tekma z Romunijo. Lokacija sicer še ni znana, lahko pa rečem, da bo na toplem. Pomemben del našega dela pa je tudi digitalizacija, ki poteka tudi v sodelovanju s podjetjem Telemach, zelo pomemben našega razmišljanja za prihodnost pa je sistem WTN,” je o preteklem letu in željah za prihodnost spregovoril Krušič.

Slovenci bodo v Turčijo odpotovali 29. januarja, del ekipe pa bo na prizorišče prišel iz tujine. Naj spomnimo, Slovenci so zadnji dvoboj odigrali septembra lani v Portorožu, ko so premagali Estonce.

To bo tretji medsebojni dvoboj Slovenije in Turčije. Prvi je bil odigran leta 1993. To je bil sicer šele tretji dvoboj Slovenije v Davisovem pokalu. V Zambiji sta Blaž Trupej in Marko Por poskrbela za zmago s 3:0. Bolj izenačen je bil dvoboj leta 2018. Slovenci so zmagali s 3:2. Aljaž Bedene je poskrbel za dve posamični zmagi, odločilno tretjo točko pa je na peti tekmi priboril Nik tretjo točko pa je na peti tekmi priboril Nik Razboršek.

Vir: Tenis Slovenija