Zaradi poškodbe zapestja Alexandr Dolgopolov končuje kariero; posvetilo mu je napisal tudi Federer

Alexandr Dolgopolov se je odločil, da konča teniško kariero.

Alexandr Dolgopolov (Foto Julian Finney/Getty Images)

Bivši 13. tenisač sveta je dejal, da ima dovolj. “Nikoli si nisem mislil, da bo to konec. Upam, da vam je bilo zabavno me gledati.” Nazadnje ko smo ga videli igrati, je bilo leta 2018 v Italiji, Dolgopolov je takrat izgubil proti Novaku Đokoviću (Srb je prevladal 6:1 in 6:3). To bo ostal njegov zadnji uradni dvoboj.

Potem pa je prišla poškodba zapestja, ki se ni hotela pozdraviti, zato je Ukrajinec moral končati svojo športno pot. “Zgodilo se je tri leta nazaj v Avstraliji, ko sem zgrešil return na treningu. Začutil sem bolečino, ampak nič resnega. Dosegel sem tretji krog OP Avstralije, se vrnil v Evropo, ampak nisem si mislil, da bo to konec. Nisem ravno podiral teniških rekordov, sem pa, upam da, zabaval gledalce po vsem svetu.” 

Kariero je končal z razmerjem zmag in porazov 221-201 (približno 52-odstotno je bil uspešen). Osvojil je 3 ATP turnirje. Med največje dosežke pa lahko štejemo tudi njegovi zmagi proti Rafaelu Nadalu leta 2014 v Indianu Wellsu (Španec je bil 1. igralec sveta) in leta 2015 v Queen’s Clubu. Premagal je še Robina Soderlinga na OP Avstralije leta 2011, da je dosegel svoj edini četrtfinale na turnirjih za Grand Slam. “Ne bom se vrnil k športu, še vsaj naslednjih deset let ne. Moram stran od teniških žogic,” je povedal. “Zdaj bom zaplaval v poslovne vode.”

Od njega se je poslovil in mu zaželel srečo tudi Roger Federer, kar je Dolgopolov izpostavil kot največji poklon, kar jih je dobil. Kar presenečen je bil nad odzivom, ki ga je dobil po objavljeni upokojitvi, ampak si je to več kot zaslužil. Pogrešali bomo njegov atraktiven tenis.