Slovenke bodo na zaključnem turnirju v skupini izzvale Avstralijo in Kazahstan. (Foto: Vid Ponikvar/Sportida)

Mednarodna teniška zveza je danes sporočila, da bo letošnji zaključni turnir pokala Billie Jean King v španski Sevilli. Nastopilo bo 12 reprezentanc, med njimi pa bo prvič tudi Slovenija. Naj spomnimo, Slovenija si je nastop priigrala prejšnji mesec, ko je v Kopru premagala Romunijo.

Team Slovenia celebrate after winning during Match #5 at the 2023 Billie Jean King Cup by Gainbridge Qualifiers between Slovenia and Romania, on April 16, 2023 in Bonifika, Koper / Capodistria, Slovenia. Photo by Vid Ponikvar

Letošnje tekmovanje je 60. v zgodovini, v Sevilli pa bodo poleg Slovenije nastopile še reprezentance Švice (branilke naslova), Avstralije (lanske finalistke), Kanade, Češke, Francije, Nemčije, Italije, Kazahstana, Španije, ZDA, povabilo pa je dobila Poljska. Tekmovanje bo potekalo od 7. do 12. novembra. V prvem delu tekmovanja bodo reprezentance razdeljene v 4 skupine po tri. Žreb skupin bo 24. maja. Šestič bo zaključek tega tekmovanja v Španiji, prvič po letu 2008. Zaključni turnir bo v Sevilli organiziran tudi naslednje leto. Letos je v tekmovanju nastopilo kar 134 držav.

»Ko pogledam vse države, ki bodo nastopile v Španiji, sem še bolj ponosen na dosežek, ki nam je uspel. Žreb ni pomemben, pokazali smo, da lahko ob dobrem dnevu premagamo tudi močnejše reprezentance. Zdi se mi, da sta nas zadnji dve zmagi (proti Kitajski in Romuniji) še bolj povezali. Predvsem preobrat proti Romuniji je bil nekaj posebnega. Želim si, da bi naša dekleta v nadaljevanju sezone igrala čim bolje, predvsem pa, da bodo ostala zdrava,« je rekel kapetan Andrej Kraševec.

»Kandidatov za organizacijo zaključnega turnirja je bilo več, na koncu pa smo se odločili za Sevillo. Prepričani smo, da bodo organizirali izjemno tekmovanje. Verjamem, da bo to res vrhunec izjemne sezone v reprezentančnem tenisu. V Sevilli lahko pričakujemo izjemno vzdušje in obisk navijačev iz celega sveta. V kvalifikacijah smo lahko videli, kakšna čustva so prisotna ob takšnih tekmovanjih. Lepo je videti, koliko pomenijo reprezentančni nastopi igralkam, ki s srcem igrajo za svojo državo,« je po izboru prireditelja turnirja dejal predsednik Mednarodne teniške zveze David Haggerty, ki je bil prejšnji mesec gost Tenis Slovenije na dvoboju v pokalu BJK v Kopru.

Vir: Tenis Slovenija