WTA Rim: Rybakina po odstopu Kalinine zmagovalka Rima

Kazahstanka Elena Rybakina je zmagovalka teniškega turnirja serije WTA 1000 v Rimu z nagradnim skladom 3.572.618 evrov. Šesta igralka sveta je v finalu premagala 30. nosilko turnirja, Ukrajinko Anhelino Kalinina, potem ko je ta zaradi poškodbe predala dvoboj v drugem nizu pri zaostanku z 0:1. Ribakina je prvi niz dobila s 6:4.

Fwm2HHNWcAA8jsn - WTA Rim: Rybakina po odstopu Kalinine zmagovalka Rima
Elena Rybakina (Foto: WTA Twitter)

Kazahstanka je igrala v 14. finalu v karieri in osvojila peto lovoriko, drugo letos. Marca je bila prav tako najboljša na turnirju serije 1000 v ameriškem Indian Wellsu. Kljub porazu je za Ukrajinko finale Rima največji uspeh v karieri, pred tem je namreč le enkrat igrala v finalu najvišje ravni. V Budimpešti je pred dvema letoma morala priznati premoč Kazahstanki Juliji Putincevi.

Kalinina je sicer izvrstno odprla dvoboj in takoj odvzela servis nasprotnici, nato pa povedla z 2:0. Toda Rybakina je počasi začela kazati vso svojo kakovost in sama odgovorila z odvzemom servisa, ko je izenačila na 3:3. Naslednji brejk je dosegla ob koncu prvega niza, ki ga je dobila s 6:4. Prvo igro v drugem nizu je Ribakina prepričljivo dobila, nato pa je Kalinina po pogovoru z zdravniškim osebjem dvoboj predala zaradi poškodbe.

Lanska zmagovalka Wimbledona je tako prišla do svojega največjega naslova na peščeni podlagi, prav tako pa bo prihodnji teden na svetovni računalniški lestvici napredovala na četrto mesto.

Rybakina je sicer drugič na tem turnirju zmagala po predaji nasprotnice, v četrtfinalu dvoboja ni dokončala prva igralka sveta, Poljakinja Iga Swiatek.

“Kalinini želim hitro okrevanje, saj je moja dobra prijateljica in zelo sem vesela vseh njenih rezultatov. Opravila je dobro delo in upam, da bo lahko okrevala do odprtega prvenstva Francije,” je po zmagi dejala 23-letna Kazahstanka.

Rybakina je postala šele tretja tenisačica, ki se je v isti sezoni uvrstila v finale Odprtega prvenstva Avstralije, Indian Wellsa, Miamija in Rima. To je uspelo le še Moniki Seleš leta 1991 in Mariji Šarapovi leta 2012.

Izid, Rim, WTA 1000 (3.572.618 evrov):
– finale:
Elena Rybakina (Kaz/7) – Anhelina Kalinina (Ukr/30) 6:4, 1:0 predaja.

Vir: Tenis Slovenija, STA