Vse več kritik glede osrednjega teniškega igrišča v Cancunu

Kritikam glede ustreznosti teniških igrišč na zaključnem turnirju serije WTA v mehiškem Cancunu ni videti konca. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP vse več igralk meni, da osrednje igrišče s trdo podlago ni “varno” in da krovna zveza WTA svojih igralk ne spoštuje oziroma ne upošteva njihovih mnenj.

Iga Swiatek v Cancunu (Foto: WTA)

O težavah je po svojem prvem nastopu v noči z nedelje na ponedeljek spregovorila prva igralka sveta, Belorusinja Aryna Sabalenka, zdaj pa je bila na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, glede ustreznosti podlage kritična tudi Čehinja Marketa Vondroušova.

Potem ko je Sabalenka v nedeljo po zmagi proti Grkinji Marii Sakkari dejala, da je vodstvo WTA “ne spoštuje in ne upošteva njenih mnenj”, je danes po porazu proti Poljakinji Igi Swiatek kritično nastopila še Vondroušova. “To je moj prvi nastop na zaključnem turnirju, poteka pa povsem drugače, kot sem si predstavljala,” je začela zmagovalka letošnjega Wimbledona. “Vso leto trdo garamo, da bi se uvrstile na zaključni turnir, na koncu pa je vse skupaj eno veliko razočaranje,” je dodala.

Postregla je tudi s posnetkom, na katerem se žogica od igrišča v Cancunu ne odbije, kot je to običajno za trdo podlago. “Stadion niti malo ni pripravljen za naše dvoboje, obenem pa se mi zdi, da je ljudem na zvezi WTA prav malo mar, kako se počutimo igralke, ki moramo na tem igrišču igrati. Žalostno,” je še zaključila 24-letna Čehinja.

Sabalenka je po svojem obračunu dejala, da krivde ne gre iskati pri lokalnih organizatorjih, ki so imeli premalo časa za ustrezno pripravo igrišča. Gostiteljstvo je Cancun prejel šele na 7. septembra, potem ko je iz igre odpadla Savdska Arabija. “To nikakor ni sprejemljivo, sploh ne za tak turnir, ko je v igri tako veliko,” je dejala zmagovalka letošnjega OP Avstralije. Dodala je, da se ne počuti varno, ko se giba po osrednjem igrišču.

“Ob tem bi rada izrazila podporo lokalnim organizatorjem, vsem, ki so sploh zgradili to igrišče, saj so trdo garali. To ni njihova krivda, ta leži drugje. Nimam občutka, da me WTA spoštuje. Mislim, da se tako počuti večina igralk. To ni raven organizacije, ki bi jo pričakovala za zaključni turnir,” je še dodala prva igralka sveta, ki se za ta status ob koncu leta 2023 na daljavo bori s Swiatek.

Kritični do organizacije zaključnega turnirja in dogajanja pri WTA sta bili tudi nekdanji zvezdnici tenisa in med kariero veliki tekmici Martina Navratilova in Chris Evert.

Zaključni turnir drugič organizira Mehika, potem ko je bila Guadalajara gostitelj pred dvema letoma. Lani se je najboljša osmerica merila v ameriškem Fort Worthu, kjer je zmagala Francozinja Caroline Garcia. Ta se letos na podlagi rezultatov ni uvrstila med najboljšo osmerico.

Vir: Tenis Slovenija, STA