Vrnitev Simone Halep se je končala s porazom v Miamiju

Nekdanja prva teniška igralka sveta, Romunka Simona Halep, je na prvi tekmi po prepovedi igranja, ki jo je doletela 7. oktobra 2022, na turnirju v Miamiju poslovila že v prvem krogu. Premagala jo je Španka Paula Badosa z 1:6, 6:4 in 6:3.

Simona Halep (Foto: WTA)

Skoraj dve uri trajajoč dvoboj je Halep začela v slogu prve igralke tenisa in v prvem nizu izgubila le eno igro. V drugem je zaradi bolečin v rami potrebovala zdravniško pomoč. V nadaljevanju je popustila njena zbranost, prav tako pa je postala vse bolj utrujena in Španka je to izkoristila.

Dvaintridesetletni Simoni Halep so po pritožbi skrajšali prepoved igranja zaradi dopinških prekrškov. Romunka se je pritožila na športno razsodišče (Cas) v Lozani, kjer so ji štiriletno kazen zmanjšali na devetmesečno. To je odslužila že 6. julija 2023, sicer ne bi mogla igrati do 6. oktobra 2026.

Mednarodna teniška agencija za integriteto (ITIA) jo je suspendirala za štiri leta po dveh ločenih dopinških prekrških v letu 2022.

Dvakratna zmagovalka turnirjev za Grand Slam, dobila je Odprto prvenstvo Francije leta 2018 in Wimbledon leta 2019, se je februarja pritožila na Cas, češ da je bil pozitiven dopinški test posledica “kontaminiranega produkta”, anomalije v njenem biološkem potnem listu pa bi lahko bile povezane z operativnim posegom, ki ga je prestala.

Igralka, ki je ves čas zanikala krivdo, je bila “na hladnem” od 7. oktobra 2022, ko so jo začasno suspendirali zaradi pozitivnega dopinškega vzorca na roksadustat, ki je zdravilo za zdravljenje slabokrvnosti. Testirali so jo na Odprtem prvenstvu ZDA.

Zdravilo je na seznamu prepovedanih sredstev Svetovne protidopinške agencije (Wada) kot sredstvo za krvni doping, ki povečuje raven hemoglobina in števila eritrocitov.

Vir: Tenis Slovenija, STA