DC: Razboršek Slovencem priboril točko za obstanek!

Slovenija po preobratu vendarle do obstanka v 2. evroafriški skupini! (Foto: Tenis Slovenija)

Slovenija po preobratu vendarle do obstanka v 2. evroafriški skupini! (Foto: Tenis Slovenija)

V ŠRC Marina v Portorožu se odvija obračun Slovenije in Turčije za obstanek v 2. evroafriški skupini Davisovega pokala. Za Slovenijo je kot prvi na teren stopil Mike Urbanija, ki je proti najvišjeuvrščenemu Turku osvojil le 3 igre. Rezultat je na 1:1 v zmagah poravnal Aljaž Bedene, Turki pa so se po dobljeni tekmi v dvojicah znova prebili v vodstvo. Se Slovenija še lahko reši? 

Slovenija po preobratu vendarle do obstanka v 2. evroafriški skupini! (Foto: Tenis Slovenija)
Slovenija po preobratu vendarle do obstanka v 2. evroafriški skupini! (Foto: Tenis Slovenija)

Prvega obračuna je bilo konec zelo hitro. 28-letni Mike Urbanija je proti 255. igralcu sveta Cemu Ilkelu osvojil tri igre.

Drugi obračun se ni pričel po željah Slovenije. Altug Celikbelik, ki na ATP lestvici zaseda 470. mesto je namreč proti Aljažu Bedenetu povedel s kar 3:0 in imel celo priložnost za vodstvo s 4:0. Bedene je kljub vsemu v nadaljevanju vnovčil svoje znanje in izkušnje ter obračun začel preobračati v svojo korist. Po uri in 23 minutah se je veselil zmage s 6:4 in 6:2 ter tako rezultat v zmagah pred jutrišnjim odločilnim dnem pričakovano poravnal na 1:1.

Pred pričetkom obračuna med Slovenijo in Turčijo je bilo ogromno mnenj, da v igri za končnega zmagovalca zna biti odločilen dvoboj dvojic. Miha Mlakar je na igrišče poslal dvojico Bedene/Kočevar-Dešman, ki pa Sloveniji ni uspela priboriti izjemne pomembne točke. Turka sta prvi niz dobila s 6:3, z enakim rezultatom pa sta drugega dobila Aljaž in Tom. V tretjem nizu sta bili odločilni 7. in 8. igra v nizu. Pri rezultatu 3:3 sta imela Slovenca na voljo 4 žogice za odvzem servisa nasprotniku, a jih nista izkoristila, že v naslednji igri pa sta Turka prišla do “brejka” brez izgubljene točke in tekmo brez večjih težav zaključila z dobljeno 9. igro.

V četrtem obračunu sta se med seboj pomerila najvišje rangirana tenisača iz obeh držav. Aljaž Bedene tekme znova ni pričel najbolje, se hitro znašel v zaostanku s 0:2, a korak s Cemom Ilkelom ujel že pri rezultatu 3:3. Zmagovalec prvega niza je bil znan šele po podaljšani igri, kjer je bolj zbran ostal “Benko”, ki je v drugem nizu stopnjeval ritem igre in rezultat v zmagah zasluženo in pričakovano poravnal na 2:2.

Za morebitni zadnji peti obračun sta bila pred začetkom dvoboja postavljena Mike Urbanija (963. igralec sveta) in Altug Celikbelik (470. igralec sveta). Ko je postalo jasno, da bo zmagovalec petega obračuna tudi končni zmagovalec dvoboja, je slovenski trener pred eno izmed najzahtevnejših nalog raje postavil Nika Razborška (787. igralec sveta). Slednji je v prvem nizu zaostajal s 5:3, nato pa pripravil preobrat, ki ga bo zagotovo še dolgo pomnil. S 7 zaporednimi osvojenimi igrami se je namreč prebil do vodstva s 7:5 in 3:0, nato pa brez pretresov obdržal prednost in Sloveniji zagotovil izjemno težko priborjeni obstanek v 2. evroafriški skupini.

ČESTITKE CELOTNI EKIPI!

Davisov pokal, 2. evroafriška skupina, za obstanek, Portorož, pesek
SLOVENIJA – TURČIJA 3:2

Sobota, 07.04.2018
Urbanija M. – Ilkel C. 2:6, 1:6
Bedene A. – Celikbilek A. 6:4, 6:2

Nedelja, 08.08.2018:
Bedene A./Kočevar-Dešman T. – Agabigun S./Altuna T. 3:6, 6:3, 3:6
Bedene A. – Ilkel C. 7:6(4), 6:2
Razboršek N. – Celikbilek A. 7:5, 6:3