wtt kocevje 560 230608 gv 1024x683 - Turnirji serije WTT so zadetek v polno

Tilbuerger Jantje (GER) during ITF WTT W15 Kocevje 2023, on 8 of June 2023,TK Kocevje, Kocevje, Slovenia. Photo by Grega Valancic / Sportida

Tenis Slovenija bo v letošnji sezoni organizirala kar 14 profesionalnih turnirjev serije WTT. S tem TS sledi svoji strategiji, ki je močno usmerjena v profesionalni tenis. Denarni sklad vseh turnirjev je kar 375 tisoč ameriških dolarjev.     

wtt kocevje 560 230608 gv - Turnirji serije WTT so zadetek v polno
Tilbuerger Jantje (GER) during ITF WTT W15 Kocevje 2023, on 8 of June 2023,TK Kocevje, Kocevje, Slovenia. Photo by Grega Valancic / Sportida

TS v zasledovanju svojih ciljev število profesionalnih turnirjev veča iz leta v leto. Leta 2021 je TS organizirala 3 turnirje serije WTT, lani že 11, letos pa kar 14. Turnirji so zelo pomembni za slovenske igralce in igralke, ki se prebijajo v svet profesionalnega tenisa, saj z igranjem doma dobijo priložnost za osvojitev točk na lestvici ATP in WTA, ob tem pa lahko tudi privarčujejo, saj vemo, kako veliki stroški so povezani z nastopanjem na turnirjih v tujini. TS tako veliko pozornost namenja tekmovalnemu tenisu, samo v mladinske reprezentance trenutno investira 150 tisoč evrov. Povečalo se je število mladinskih turnirjev, v zadnjem obdobju pa je kot rečeno prioriteta vrhunski tekmovalni tenis in s tem izdatno investiranje v članski tenis. Naša strategija je, da pomagamo najboljšim mladim igralcem predvsem na prehodu iz mladinskega v članski tenis ter jim tako omogočimo optimalen razvoj. Zelo sem zadovoljen z nastopi naših tekmovalk na turnirjih serije WTT, ki se počasi končuje. Skupno smo videli okoli 100 nastopov slovenskih tekmovalk. Najbolj pozitivno so me presenetili nastopi Veronike Erjavec, ki je na prvem turnirju v Mariboru igrala v polfinalu, uspeh pa ponovila tudi na Otočcu, kjer je ob polfinalu med posameznicami zmagala v igri dvojic. Upam, da bodo svojo priložnosti izkoristili tudi igralci, Bor Artnak je bil v Krškem v četrtfinalu. Hkrati pa sem zelo zadovoljen tudi z organizacijo na vseh preostalih turnirjih. Res je lepo videti, kako se serija turnirjev seli iz mesta v mesto in kako s projektom podpiramo naše igralce in igralke, teniške klube, ob tem pa podpiramo tudi razvoj lokalnega športa in gospodarstva,” je rekel Maks Tekavec iz Tenis Slovenije. Ob porastu števila turnirjev je rast vidna tudi na ostalih področjih. Če je bilo leta 2018 pri OKS registriranih 708 športnikov jih je 5 let kasneje že 880. Višje pa je tudi število slovenskih tekmovalcev in tekmovalk na lestvici ATP in WTA. Leta 2018 jih je bilo 20, leta 2020 še devet več, letos pa jih je že 40. To pa so številke, ki govorijo same zase.

Turnirji so bili organizirani s pomočjo občin in lokalnega gospodarstva in prav v vseh mestih so se organizatorji potrudili po najboljših močeh za igralke in igralce. Mladi teniški igralci so tako dobili priložnost igranja pred domačimi gledalci z vrhunskimi tujimi igralci, še mlajši pa so lahko spremljali svoje idole na igrišču in ob tem sanjali, da bodo čez nekaj let tudi oni del profesionalnega tenisa. Tudi lokalne skupnosti so lahko zadovoljne z obiskom igralcev iz praktično celega sveta, saj se je s tem povečala prepoznavnost občin, ob tem pa se je povečalo tudi število nočitev v njihovem mestu. Gre za velik turistični potencial in organizatorji so poleg tenisa igralcem in igralkam omogočili tudi ogled njihovih najlepših turističnih znamenitosti. Prenos turnirjev je prek livestreama odšel v 150 držav sveta, tako da je bilo poskrbljeno tako za popularizacijo slovenskega tenisa kot tudi Slovenije na splošno.        

Vir: Tenis Slovenija