Turčija je bila boljša od Slovenije (Foto: Tenis Slovenija)

Slovenska teniška reprezentanca je izgubila dvoboj s Turčijo v kvalifikacijah za svetovno skupino I v Davisovem pokalu. V Carigradu je bilo 4:0 za domačo ekipo.

Slovenci so bili najbližje zmagi v prvem današnjem dvoboju. V igri dvojic sta skupaj zaigrala Sebastian Dominko in povratnik po poškodbi Blaž Rola. Tekmeca sta bila Altug Celikbilek in Mehmet Cem Ilkel. Dvoboj je trajal nekaj več kot dve uri, rezultat pa je bil 7:5, 4:6 in 6:4. V četrtem dvoboju je selektor Grega Žemlja dal priložnost najmlajšemu članu ekipe Maticu Križniku. 17-letni Križnik, ki je v Carigrad prišel z OP Avstralije, ni bil kos Ergiju Kirkinu.

Šest let starejši Turek je na lestvici ATP na 378. mestu. Rezultat je bil 6:2 in 6:2. “Želja vsakega mladega igralca v kater koli športu je nastop v državni reprezentanci. Meni je to uspelo in moram priznati, da je res super, ko za tabo stoji cela ekipa in te spodbuja. Želim uspeti v športu in mnogokrat obleči državni dres. Verjamem, da imamo ekipo, ki lahko v nekaj letih doseže odmeven rezultatu,” je povedal Matic Križnik, ki je na mladinskem grand slamu v Melbournu igral v polfinalu turnirja dvojic.

“Sem razočaran, saj ne maram porazov, a se hkrati zavedam, da smo v Istanbul prišli z eno najmlajših reprezentanc v zgodovini Slovenije, ki zagotovo potrebuje čas in izkušnje, da bo enakovredna ekipam na tej ravni Davisovega pokala,” je za STA dejal Grega Žemlja in nadaljeval: “Hudo mi je za izgubljeno igro parov, saj sta bila Sebastian Dominko in Blaž Rola zrela za zmago, vendar v odločilnih trenutkih nista odigrala tako, kot bi lahko in znata, več bi pa lahko izvlekel tudi Bor Artnak v dvoboju prvega dne. Dejstvo je, da je večina naših reprezentantov še rosno mlada in da se določenih korakov v športu ne da preskočiti. Izkušnje je treba pridobiti. Vsak tak dvoboj prinese nekaj pozitivnega in prepričan sem, da so se fantje v tem tednu veliko naučili.”

Dodal je: “Če sem razočaran zaradi poraza, pa sem navdušen nad njihovim odnosom do dresa z državnim grbom. Fantje so prišli z vseh koncev sveta, Dominko iz ZDA, kjer študira, Križnik iz Avstralije, kjer je dosegel uspeh kariere, tudi ostali pa so osebne interese podredili reprezentanci. Ta ekipa ima zagotovo potencial in svetlo prihodnost. V tem tednu so spoznali, kaj pomeni biti del reprezentance in nositi državni dres. To je nekaj povsem drugega, kot so vajeni na turnirjih, kjer so običajno sami. Spoznali so vzdušje v reprezentanci, ekipni duh, predvsem pa so imeli priložnost igrati proti boljšim igralcem, kar jim bo brez dvoma pomagalo na nadaljnji športni poti.”

Slovenija bo letos igrala še enkrat, septembra jo čaka nastop v svetovni skupini II..

DAVISOV POKAL, KVALIFIKACIJE ZA SVETOVNO SKUPINO I – CARIGRAD
TURČIJA – SLOVENIJA

1. DAN:

Altug Celikbilek – Sebastian Dominko 6 : 2, 6 : 3.
Mehmet Cem Ilkel – Bor Artnak 6 : 2, 7 : 6(5).

2. DAN:

Celikbilek/M. Cem Ilkel– Blaž Rola/Sebastian Dominko 7 : 5, 4 : 6, 6 : 4.
Ergi Kirkin – Matic Križnik 6 : 2, 6 : 2.

Vir: Tenis Slovenija