Triperesna deteljica še naprej vleče teniški voz

Novak Đoković (Foto: Wimbledon)

Dvaintridesetletni Novak Đokovič, sedemintridesetletni Roger Federer, triintridesetletni Rafael Nadal in enaintridesetletni Roberto Bautista Agut so letos igrali v polfinalu Wimbledona. Skupaj imajo 133 let. Prvi trije pa že dobro desetletje skupaj krojijo svetovni vrh tenisa in ni videti, da bi jih lahko kdo za daljše obdobje ogrožal na čelu.

Roger Federer (Foto: Wimbledon)

“Danes je zame žalosten dan, saj se zavedam, da ne bom imel še veliko takih priložnosti,” je po polfinalnem porazu proti Federerju v štirih nizih priznal Nadal, ki ostaja pri dveh naslovih v Wimbledonu. Po tem zanimivem polfinalnem obračunu legend je sledil nov epski finale Wimbledona, v katerem je še šestič zaigral Đoković in po razburljivem in izenačenem skoraj peturnem obračunu s Federerjem po letih 2011, 2014, 2015 in 2018 še petič osvojil najbolj znameniti turnir na travi, ki ima kratek naziv: prvenstvo.

“To je bil moj najtežji dvoboj doslej, pa ne toliko fizično, ampak po psihični plati,” je povedal Srb po najdaljšem finalu Wimbledona, ki je trajal štiri ure in 57 minut ter je bil devet minut daljši od prejšnjega rekorda, ki sta ga imela Federer in Nadal iz leta 2008. Bil je tudi prvi, ki se je odločal s podaljšano igro po izenačenem izidu 12:12, ki jo je s 7:3 dobil Đoković.

Ta je rešil dve zaključni žogici pri vodstvu Federerja z 8:7 in servisu tekmeca. Đoković ima v lasti tudi rekordno dolg finalni obračun na grand slamih, ko je z Nadalom igral pet ur in 53 minut leta 2012 v Avstraliji. “V Melbournu sem imel tedaj najbolj fizično zahteven dvoboj doslej, trajal je skoraj šest ur. Toda tokratni je bil povsem na drugi rani, zaradi vsega. Med drugim sem bil le točko oddaljen od poraza. Ta dvoboj je imel res vse, kar lahko ponudi tenis. Bil sem zelo olajšan, ko ga je bilo konec,” je občutke po zmagi delil Đoković.

Srb je izpostavil, da se je že pred tekmo videl kot zmagovalec. “Pred dvobojem, preden grem na igrišče, si skušam predstavljati, kakšen bo obračun. Seveda si nisem mogel predstavljati takega scenarija, kot se je potem odvil. A kot pred vsakim dvobojem si skušam predstaviti sebe v vlogi zmagovalca. In mislim, da je tudi to del moči,” je priznal Đoković. Bolj trdega tekmeca si ne bi mogel zamisliti, kot je Federer, ki ima več osvojenih naslovov in več tekem na travnatih podlagah kot katerikoli igralec doslej, osvojil je 19 lovorik in odiral 187 tekem na travnatih igriščih.

“Bilo je težko, a sem bil zadovoljen, ker sem zdržal tako dolgo. Bilo je 8:8 in 9:9, zelo izenačeno v zaključku petega niza. Iz vsakega položaja na igrišču namreč skušam potegniti pozitivne zaključke. Dolgo mi je uspevalo. A Novak je bil pač tokrat močnejši,” je dodal Federer po rekordnem dvanajstem finalu v Wimbledonu.

Še vedno ostaja na čelu lestvice z 20 turnirskimi naslovi za veliki slam, Nadal jih ima 18, Đoković pa za slednjim sedaj zaostaja za dva ter štiri za Švicarjem. “Videti je, da se jima približujem, toda oba še vedno osvajata naslove,” je o tem dejal Đoković in obenem priznal, da ga tudi to zbiranje naslovov in omenjeno “tekmovanje” dodatno motivira.

Srb je za četrto zmago na velikih Grand Slamih od zadnjih petih dobil 2.350.000 angleških funtov (dobrih 2,6 milijona evrov). Toda denar ni tisto, kar ga žene. “Mi trije nekako dopolnjujemo drug drugega. Zaradi tega rastemo in s tem razvijamo drug drugega. Ta dva fanta sta verjetno najboljši razlog, da sem še vedno na tej ravni. Dejstvo, da krojita zgodovino tega športa, me prav tako motivira. Le tega ne vem, kako dolgo bo to še trajalo,” je o motivacijski triperesni deteljici, ki jo sestavljata še Federer in Nadal, dodal Đoković.

Vir: Tenis Slovenija, STA 2019