TOP 5 najmlajših zmagovalk OP ZDA

V Odprti dobi smo videli lepo število mladenk, ki so slavile na največjih teniških turnirjih.

Tokrat si poglejmo najboljše in najmlajše na OP ZDA.

maxresdefault - TOP 5 najmlajših zmagovalk OP ZDA
Tracy Austin (Foto: YouTube)

5. Svetlana Kuznetsova – 2004 – 19 let, 76 dni

Kuznetsova je na turnir prišla kot 9. igralka sveta. Za četrtfinale je premagala Nadio Petrovo v dveh nizih, nato pa se je pomerila proti peti nosilki Lindsay Davenport, ki jo je porazila z 1:, 6:2 in 6:4. V ruskem finalu je igrala proti Eleni Dementievi. Najstnica jo je porazila v dveh nizih za prvi Grand Slam turnir.

4. Emma Raducanu – 2021 – 18 let, 302 dni

Po magičnem nizu zmag v Wimbledonu je Emma blestela tudi v New Yorku, kjer je morala igrati še kvalifikacije. 150. na svetu je prišla do glavnega žreba, premagala tri nasprotnice, potem pa je igrala proti Shelby Rogers, ki je en krog prej izločila Ashleigh Barty. Ampak 18-letnica je slavila s 6:2 in 6:1. V četrtfinalu je porazila še eno odlično igralko – Belindo Benčič. Sledila je Maria Sakkari, 17. nosilka, ampak Emma je bila ponovno boljša. V finalu je igrala proti 19-letni Leyli Fernandez. Obe sta bili nepostavljeni (Fernandezova 73. igralka na svetu). Britanka je slavila v dveh nizih. Tri kroge v kvalifikacijah in sedem tekem v glavnem delu žreba. Brez izgubljenega niza.

3. Serena Williams – 1999 – 17 let, 350 dni

Serena Williams je že kot najstnica opozorila nase, kmalu po tej zmagi pa je postala legenda. Na OP ZDA je prišla kot 7. nosilka (Venus je bil 3. nosilka). Do tretjega kroga je šlo gladko, nato je morala reševati obračun proti Kim Clijsters in Conchiti Martinez (proti obema je zaostajal za niz). Nato je igrala proti Američanki Lindsay Davenport, branilki naslova. Ampak Serena je imela enostavno preveč moči, zmagala je s 6:1, 1:6 in 6:4 in se je uvrstila v prvi Grand Slam finale. Zadnjo tekmo je dobila proti 1. igralki sveta Martini Hingis s 6:3 in 7:6.

2. Martina Hingis – 1997 – 16 let, 341 dni

Dve leti preden je izgubila proti Sereni Williams, je Hingisova sama postala zmagovalka OP ZDA, in to pri zgolj 16 letih! Tisto leto je bila zmagoslavna tudi v Avstraliji in v Wimbledonu (plus finale na OP Francije). Švicarka je brez težav dosegla četrtfinale, brez izgubljenega niza. Sam enkrat je izgubil dve igri v nizu. Od tam je porazila 10. nosilko Arantxo Sanchez Vicario in 6. nosilko Lindsay Davenport, da je dosegla finale. Pomerila se je proti 17-letni Venus Williams, ki je prvič igrala v finalu turnirjev velike četverice. Skupaj sta šteli zgolj 34 let, s čim je to postal najmlajši finale vseh časov. Williamsova ji ni bila kos, Hingisova pa je zbežala do zmage 6:0 in 6:4. Turnir je dobila brez izgubljenega niza.

1. Tracy Austin – 1979 – 16 let, 270 dni

Austinova je bila 3. nosilka na OP ZDA leta 1979 in je že prej dvakrat dosegla četrtfinale, vključno s turnirjem leta 1977, ko je bila stara zgolj 14 let! Do četrtfinala je izgubila en sam niz, nato pa je igrala proti Sylviji Haniki, ki jo je premagala s 6:1 in 6:1. V polfinalu jo je čakala Martina Navratilova, ampak Austinova jo premagala tudi njo (7:5 in 7:5). Na poti do naslova je stala samo še Chris Evert, proti kateri je Tracy izgubila v četrtfinalu leto prej. Tokrat je 16-letnica odigrala veliko bolje in prišla do naslova 6:4 in 6:3. Še danes je najmlajša zmagovalka v zgodovini OP ZDA.