Thiem z izjemno predstavo mimo Nadala v polfinale OP Avstralije

Rafael Nadal bo tudi po Odprtem prvenstvu Avstralije 2020 ostal pri 19. zmagah na turnirjih za Grand Slam. 33-letnega Majorčana je z izjemno predstavo v četrtfinalu izločil Avstrijec Dominic Thiem, ki se je po 4 urah in 10 minutah ter treh osvojenih tie-breakih veselil svojega prvega polfinala v Melbourneu. 

Domi - Thiem z izjemno predstavo mimo Nadala v polfinale OP Avstralije
Dominic Thiem do prve zmage nad Nadalom na turnirjih velike četverice. (Foto: Twitter)

Rafael Nadal in Dominic Thiem sta se pred četrtfinalnem obračunu na Odprtem prvenstvu Avstralije v karieri pomerila 13-krat. Avstrijec je 4-krat že našel pod to zmage proti izkušenejšemu Špancu, tokrat prvič tudi na turnirjih velike četverice.

Španec zapravil žogico za niz

Avstrijec je na poti do četrtfinala izgubil 3 nize, tokrat pa proti 1. igralcu sveta najbolje odigral v najbolj pomembnih trenutkih. Obračuna sicer ni pričel ravno  najbolje, saj se je v 1. nizu znašel v zaostanku s 3:5. Nadal je tedaj imel na voljo žogico za niz, a Thiem se je rešil. V podaljšani igri je pokazal več od nasprotnika in po uri in 9 minutah povedel z 1:0 v nizih.

Tudi v drugem nizu Nadal ni uspel zadržati ‘breaka’ prednosti. Avstrijec je Španca ujel pri rezultatu 4:4, iz ritma pa ga ni vrgla niti zapravljena žogica za niz v 12. igri niza. Znova je ostal osredotočen in dobil še eno podaljšano igro.

Zdržal in prišel v svoj prvi polfinale v Melbourneu

Kljub zaostanku z 0:2 v nizih se Nadal pričakovano ni predal. V tretjem nizu je bil na svoj začetni udarec zelo prepričljiv – izgubil je le 4 točke – in niz tudi dobil s 6:4. V četrtem je Thiem pri vodstvu s 5:4 serviral za zmago, a s 3 napakami Nadalu pomagal do ‘re-breaka’. V podaljšani igri se je Avstrijcu roka znova zatresla pri vodstvu s 6:4, kar pa se ni izkazalo za usodno. Izjemen backhand passing za vodstvo s 7:6, kasneje pa še napaka Nadala in Avstrijec se je lahko veselil prvega preboja v polfinale OP Avstralije.

Za mesto v finalu se bo Thiem pomeril proti Alexandru Zverevu, ki je v Melbourneu z uvrstitvijo v polfinale prav tako prišel do uspeha kariere.

OP Avstralije (Melbourne, A$32.505.000, trda podlaga, zunaj), posamezno (M), četrtfinale 
Nadal R. (Špa/1) – Thiem D. (Avt/5) 6:7(3), 6:7(4), 6:4, 6:7(6)
Wawrinka S. (Švi/15) – Zverev A. (Nem/7) 6:1, 3:6, 4:6, 2:6

Sandgren T. (Zda) – Federer R. (Švi/3) 3:6, 6:2, 6:2, 6:7(7), 3:6
Raonić M. (Kan/32) – Đoković N. (Srb/2) 4:6, 3:6, 6:7(1)