Thiem v Indian Wellsu do prve Masters lovorike!

Thiem v Kaliforniji pokazal, iz kakšnega testa je. (Foto: Twitter/BNP Paribas Open)

Thiem v Kaliforniji pokazal, iz kakšnega testa je. (Foto: Twitter/BNP Paribas Open)

Izjemno slab začetek sezone 2019 je pozabljen! 25-letni Avstrijec Dominic Thiem je na turnirju serije Masters v Indian Wellsu v velikem finalu s 3:6, 6:3 in 7:5 ugnal Rogerja Federerja in tako prišel do uspeha kariere. S ponedeljkom znova postal 4. igralec sveta. 

Thiem v Kaliforniji pokazal, iz kakšnega testa je. (Foto: Twitter/BNP Paribas Open)
Thiem v Kaliforniji pokazal, iz kakšnega testa je. (Foto: Twitter/BNP Paribas Open)

1. krog Dohe, 2. krog Odprtega prvenstva Avstralije, polfinale Buenos Airesa in 1. krog Ria je bil izkupiček Dominica Thiema v začetku letošnje sezone. Vsekakor veliko manj, kot se je pričakovalo od 25-letnega Avstrijca, ki pa je v Indian Wellsu kot kaže vendarle našel prave občutke.

Na turnirjih serije Masters je bil to zanj tretji nastop v finalu. Pred tem se je obakrat za naslov potegoval v Madridu, kjer mu je leta 2017 slavje preprečil Rafael Nadal, leto dni kasneje pa Alexander Zverev. Tokrat mu je le uspelo in to proti velikemu Rogerju Federerju.

V ključnih trenutkih je bil boljši

Sprva sicer ni kazalo tako, saj je Švicar, ki je veljal za favorita obračuna, prvi niz po vsega 36 minutah dobil s 6:3. V 3. igri drugega niza je nato Avstrijec pri rezultatu 1:1 rešil dve žogici za “break”, v naslednji igri pa sam prišel do “breaka” in povedel s 3:1. To je bilo dovolj, da je rezultat v nizih poravnal na 1:1, v tretjem nizu pa je bil spet sam tisti, ki se je kot prvi moral reševati iz težav. Pri zaostanku s 3:4 in 30:40 je ubranil novo “break” žogo, v 11. igri pa znova izkoristil svojo prvo priložnost za odvzem servisa.

“Nisem preveč razočaran,” je sprva po tekmi dejal Federer in dodal: “Vesel sem za Dominica. Osvojil je svoj prvi Masters. To je velik turnir. Bil je boljši, ko je bilo to res potrebno.” Niti malo razlogov za razočaranje pa seveda ni imel niti zmagovalec: “Za mano je izjemen teden in mislim da tudi zelo dober finale. Naravnost izjemno, da sem prišel do sem, moj prvi zares velik naslov. Prišel sem iz zelo slabe, zdaj pa sem prvak Indian Wellsa. Ne zdi se mi resnično.

Avstrijec je s ponedeljkom na ATP lestvici skočil na 4. mesto in s tem izenačil svojo najboljšo uvrstitev v karieri. V konkurenci dvojic sta se naslova veselila Hrvat Nikola Mektić in Argentinec Horacio Zeballos.

ATP 1000 Indian Wells (Kalifornija, $8,359,455, trda podlaga, zunaj), posamezno (M), finale
Thiem D. (Avt/7)
– Federer R. (Švi/4) 3:6, 6:3, 7:5

Dvojice, finale
Mektić N./Zeballos H. – (6)Kubot L./Melo M. 4:6, 6:4, 10:3