[TENISKISVET.SI GOSTI ZNANE OBRAZE] – Ivan Ljubičić: “V tem so najboljši trije vseh časov boljši od ostalih.” (video)

Prvi gost v naši novi rubriki “Teniskisvet.si gosti znane obraze” je bil nekoč vrhunski hrvaški tenisač Ivan Ljubičić, zdajšnji trener Rogerja Federerja. Pogovor je vodil slovenski teniški trener in mednarodni predavatelj Gregor Ficko. 

Ivan Ljubičić verjame, da bo tudi Slovenija kmalu na moškem svetovnem teniškem zemljevidu.

42-letni Ivan Ljubičić je svoj čas sam veljal za enega največjih. Pohvali se lahko z izjemnimi dosežki. Prvega izmed turnirjev serije ATP je leta 2001 osvojil v Lyonu, njegov vzpon med najboljše igralce sveta pa se je začel leta 2004, ko je med drugim Hrvaški v paru z Mariom Ančićem priboril tudi bronasto medaljo na olimpijskih igrah.

V pogovoru z Gregorjem Fickom je med večjimi uspehi izpostavil tudi zmago na turnirju serije ATP 1000 v Indian Wellsu (2010), zaupal pa nam je tudi, kaj je po njegovem mnenju glavna razlika med največjo trojico (Nadal-Federer-Đoković) in ostalimi. Priljubljeni ‘Ljubo’ jim je v določenih trenutkih uspel mešati štrene, točno pa ve, kaj je razlog, da mu to ni uspevalo dlje časa.

“To, da so skozi leta napredovali, je sigurno eden od glavnih razlogov, da so najboljši vseh časov. Vidimo, da Nadal servira bolje kot kdaj koli prej, vidimo, da na mreži igra bolje kot kdaj koli prej, je agresivnejši. Novak enako. Servira fenomenalno, na volleyju je za razliko od 10 let nazaj precej boljši. Vidimo, da delajo na sebi, da bi bili kar se da dobri in niti v enem trenutku niso rekli ‘V redu, jaz bom počel tisto, kar znam in videli bomo, kaj bo‘.”

Ljubičićeva akademija je vrata na Lošinju odprla v letu 2021. (Foto: Ljubicic Tennis Academy)

Predtem se je dotaknil stvari, ki ga najbolj navdušujejo pri Rogerju Federerju. “Vselej me navduši njegova želja po napredku, želja po nečem novem in tem, da svojemu tenisu doda nove stvari. Igral sem na visokem nivoju, veliko se pogovarjam z igralci, ki igrajo na visokem nivoju. Take želje po novih stvareh nisem videl pri nikomur.”

Od leta 2016 Federerjev trener, lani odprl teniško akademijo, na njegovem radarju tudi Svit Suljić

Gregor Ficko se je s sogovornikom pogovarjal skoraj 40 minut in v tem času izvedel ogromno. Med osrednjimi temami je bila tudi Hrvatova na novo odprta teniška akademija na Lošinju, izvedeli smo, da je Ljubičića na Mouratogloujevi akademiji navdušil Svit Suljić, seveda pa ni šlo niti brez vprašanj o njegovemu varovancu, švicarskemu asu Rogerju Federerju.

Med drugim se je Ivan Ljubičić dotaknil še naslednjih tem:

 • zakaj Nadala ne vidi s trenerjem iz ozemlja bivše Jugoslavije,
 • zakaj so Hrvati znani po dobrem servisu,
 • zakaj mladi danes ne srkajo več tako dobro informacij kot so jih včasih,
 • zakaj je končal sodelovanje z Milošem Raonićem,
 • kdaj lahko pričakujemo Federerjev povratek,
 • s čim ga je Federer najbolj presenetil v začetni fazi njunega sodelovanja,
 • zakaj je sploh odprl teniško akademijo in kaj so njene prednosti,
 • kako komentira uspeh Zidanškove na Rolandu Garrosu,
 • kaj vidi v Svitu Suljiću,
 • kateri udarec je v zadnjem času po njegovem mnenju najbolj nazadoval,
 • zakaj je Italijanom uspel takšen teniški “boom”,
 • in še in še.

Celoten pogovor si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

V kolikor vam zgornjega videa ne želi predvajati, si ga lahko ogledate TUKAJ (kliknite za prevezavo).