Tea Starc: “Želja za finalni turnir? Prihod naših navijačev.” (avtor: Siniša Uroševič, časnik Delo)

Tea Starc v objemu s kapetanom izbrane vrste Andrejem Kraševcem. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

Po podvigu slovenskih teniških igralk v Kopru smo se o posebnem izzivu pogovarjali s Teo Starc, ki pri domači zvezi vodi marketing.

Tea Starc o velikem uspehu slovenske ženske reprezentance. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

Prispevek je delo avtorja Siniše Uroševiča (časnik Delo)

Štiri leta in pol so naokrog, odkar je Tea Starc na domači krovni teniški organizaciji z uradnim nazivom Tenis Slovenija prevzela vodenje marketinga in stikov z javnostjo. Omenjeno obdobje je bilo živahno, seveda pa je najbolj svež spomin na ponos pred dnevi ob uvrstitvi slovenske ženske reprezentance na finalni turnir prestižne svetovne skupine za pokal Billie Jean King. Ta ji tudi iz marketinškega zornega kota predstavlja novi izziv.

Neštetokrat smo že pisali o izjemnih dosežkih in posledično prepoznavnosti slovenskih športnikov. V neusmiljeni konkurenci uglednejših in bogatejših ti pogosto preskakujejo zelo visoke tekmovalne ovire in takšna je bila tudi ta zadnja v izvedbi naših dveh odličnih igralk Kaje Juvan in Tamare Zidanšek ter podpori ob igrišču kolegic in spremljevalnega štaba. K slednjemu pripada tudi omenjena uslužbenka teniške zveze, ki zlepa ne bo pozabila koprske športne drame z velikim zasukom v prid naše reprezentance. Da je bilo vse skupaj, še bolj napeto, je poskrbelo še muhasto vreme, ki je odločitev o zmagi med Slovenijo in Romunijo preložilo za en dan.

»Dejansko pa je zgodba o uspehu naših deklet daljša, kot je bila v tem prejšnjem tednu na Obali. Dolgo sem spremljala to ekipo, seveda tudi iz zornega kota svojih obveznosti, spoznavala različne plati in razsežnosti športnega uspeha. Predvsem pa v tem zadnjem letu, ko sem bila najprej z ekipo na kvalifikacijskem turnirju v Turčiji, nato novembra od blizu spremljala podvig naših igralk proti Kitajkam in zdaj še proti Romunkam,« ni skrivala dobre volje ob tekmovalnih uspehih. Seveda so s temi povezani tudi izzivi trženja. “Izkušnje s portoroškega turnirja so nam v Kopru zelo pomagale. Zdaj pa se moramo potruditi, da bi imeli ob turnirju paleto spremljevalnih dogodkov.”

Tea Starc v objemu s kapetanom izbrane vrste Andrejem Kraševcem. (Foto: Vid Ponikvar / Sportida)

Najnovejši je zdaj seveda uvrstitev slovenskih deklet na omenjeni finalni turnir. Ta bo od 7. do 12. novembra letos, prizorišče bo znano v prvi polovici maja. Pri priči se je v trenutkih koprske evforije med privrženci pojavila želja, da bi bil ta turnir na Slovenskem. »V tej tekmovalni družbi še nismo bili, zato se moramo najprej spoznati z vsemi podrobnostmi takšnega turnirja na prizorišču. Zdaj pa je cilj privabiti kar največ privržencev na letošnje prizorišče, kjerkoli to pač bo. Videli smo tudi nazadnje v Kopru ali pa pred tem v Velenju, koliko energije prinese Kaji, Tamari in drugim dekletom podpora s tribun,« je podčrtala Gorenjka, doma na Srednji Beli pri Preddvoru.

Koliko je znašal končni proračun odmevnega dogodka na Obali, še ni znano, dejansko je dodatni dan tekmovanja prispeval k spremenjenim stroškom in logistiki. Ni pa ugank okrog zneska za turnir WTA 250, ki ga je Tenis Slovenija s partnerji nazadnje pripravil v Portorožu, proračun dogodka je bil 750.000 evrov. Turnir bo tudi v letošnjem septembru pri nas, ni še znano, če bo z oznako 125 ali 250, jasno, da ga ne bo več na Obali, saj se je zapletlo okrog lastništva teniškega centra Lucija. Obstaja verjetnost, da bodo domači gledalci za najboljši slovenski igralki, omenjeni Tamaro in Kajo, stiskali pesti v Ljubljani. »Nam je predvsem pomembno da našim igralkam omogočimo nastop na domačem igrišču. Njim to veliko pomeni, podobi naše zveze prav tako. Ni še uradne odločitve, v katerem mestu bo ta turnir, kjerkoli pač bo, se bomo potrudili za najboljšo izvedbo.«

Tako kot je bila nazadnje ta v Kopru med Slovenijo in Romunijo. »To je bil za nas kot turnir WTA v malem. Obiskal nas je tudi predsednik mednarodne zveze David Haggerty , njegova pohvala nam je pomenila veliko,« je še povedala Tea Starc, ki je pred kratkim skupaj z Gregorjem Krušičem, direktorjem zveze, prejela posebno priznanje mednarodne zveze za prispevek k nacionalnemu razvoju tenisa.