Tamara Zidanšek: “Smo majhna država, ki vrhunskih igralk nima na pretek tako kot mnoge druge.”

Najvišjeuvrščena slovenska igralka na teniški lestvici Tamara Zidanšek je tako kot ostale izbranke kapetana Andreja Kraševca v pričakovanju nastopa na zaključnem turnirju pokala Billie Jean King v Sevilli od 7. do 12. novembra. Najbolj se veseli vzdušja v ekipi, ki je Slovenijo v letu in pol pripeljalo med dvanajst najboljših reprezentanc na svetu.

Tamara Zidanšek se v reprezentanci počuti odlično. (Foto: Vid Ponikvar)

Petindvajsetletna Konjičanka je stalna članica slovenske izbrane vrste, zaradi individualnih interesov je manjkala le lani novembra v Velenju, ko je Slovenija senzacionalno premagala Kitajsko. Aprila letos je v Kopru poskrbela za neverjeten preobrat; Slovenija je po zaostanku 0:2 dobila naslednje tri dvoboje proti Romuniji in prišla do uspeha, ki je primerljiv z uvrstitvijo Katarine Srebotnik, Tine Pisnik, Maje Matevžič in Tine Križan v četrtfinale 2003 tedanjega pokala Fed.

Tamara Zidanšek je trenutno 98. igralka na svetu, kar je druga najnižja uvrstitev vodilnih igralk v Sevilli. Dve mesti nižje je uvrščena le Avstralka Kimberly Birrell, s katero se bo Slovenija srečala že prvi dan tekmovanja v torek ob 10. uri. Nato jo v petek čaka še nastop proti Kazahstanu, za katerega bo nastopila četrta igralka na svetu, hkrati tudi najvišjeuvrščena v Sevilli, Jelena Ribakina.

Slovenka, ki pravi, da ima za seboj eno najslabših sezon doslej, v kateri je imela težave s stegensko mišico in v zadnjih mesecih z ramenskim sklepom, se na uvrstitve na lestvici WTA ne ozira. Iz izkušenj ve, da so v ekipnem tekmovanju pomembne tudi druge stvari.

Ko si na turnirjih WTA, je težko ohraniti zbranost dve uri ali tri nize. V reprezentanci si vseskozi pod drobnogledom in vsaka ekipa je usmerjena vate. Spodbuja te vsako točko posebej, nagradi za vsako dobro potezo in ti s tem daje dodatno moč oziroma fokus,” pravi Zidanšek.

Nastopanje na velikih turnirjih je precej stresno, saj veš, da nimaš popravnega izpita in da je lahko od enega dvoboja odvisno tvoje nadaljevanje kariere ali sezone. Ko si v reprezentanci, te skrbi izginejo. Lahko uživaš v igri in se čim bolje pripraviš na dvoboj.

V Kopru je Tamara Zidanšek sodelovala pri dveh zmagah na Romunkami. (Foto: Vid Ponikvar)

Od zmage v Kopru čakam na Sevillo. V naši reprezentanci je res fino. Ogromno je smeha, šal, zabave, predvsem pa sproščenega druženja, ki ga igralke na turnirjih pogrešamo. Skupne večerje, pogovori o taktiki in analize, predvsem pa pozitivna energija so zelo dobrodošle,” pravi Zidanšek.

Zavedam se, da je reprezentanca brez mene oslabljena. Smo majhna država, ki vrhunskih igralk nima na pretek tako kot mnoge druge. Če v najboljših ekipah manjka ena igralka, jo bo zagotovo nadomestila neka druga. Pri nas tega ni. Za Slovenijo nastopam s srcem in bom naredila vse, kar je treba, da bo na koncu zmagala ekipa,” dodaja Zidanšek.

Poleg Slovenije, Avstralije, ki je lani izgubila v finalu, in Kazahstana bodo v Sevilli igrale branilka naslova Švica, Češka, ZDA, Španija, Kanada, Poljska, Francija, Italija in Nemčija. V polfinale se bodo uvrstile le zmagovalke štirih predtekmovalnih skupin.

Vir: STA, Tenis Slovenija