Tamara Zidanšek: “Na koncu ni pomembno, kako se zmaga, samo da se.”

Slovenija ima po 13 letih znova predstavnico osmine finala na turnirjih velike četverice. Z novo izjemno borbeno in nepopustljivo predstavo je za to na Rolandu Garrosu poskrbela 23-letna Tamara Zidanšek, ki je po preobratu z rezultatom 0:6, 7:6(5) in 6:2 ugnala Čehinjo Katerino Siniakovo. Žal se je v tretjem kolu poslovila Polona Hercog.

522f0bd490a7c458f42c - Tamara Zidanšek: "Na koncu ni pomembno, kako se zmaga, samo da se."
Tamara Zidanšek (Foto Twitter)

Zidanškova v prvem nizu nikakor ni našla pravih občutkov, Katerina Siniakova pa je na drugi strani zadela skoraj čisto vse, kar si je zamislila. Le 21 minut je potrebovala, da je prvi niz dobila s 6:0, a že takoj na začetku drugega niza je Slovenka nasprotnici dala vedeti, da se ne bo sprehodila do zmage. Kljub vsemu se je Zidanškova tudi v drugem nizu nekajkrat znašla v izjemno težkem položaju. Pri rezultatu 3:3 si je Siniakova priigrala tri povezane žogice za ‘break’ (0:40), a z rezultatom 4:3 je na koncu povedla Tamara. Novo priložnost je Čehinja imela v 9. igri niza, kjer je Zidanškova še enkrat rešila žogico za ‘break’. Zmagovalko drugega niza je odločila podaljšana igra, kjer je Zidanškova naredila zgolj eno samo neizsiljeno napako in tako izsilila tretji niz. V tretjem delu srečanja je bilo videti, da Siniakova ni bila več tako sveža kot v začetku obračuna, za nameček pa je Zidanškova vse bolje čutila žogico. Poskrbela je za nekaj izjemnih potez, Siniakovo spravljala v obup, sama pa v igri vse bolj uživala. Za končno zmago z 0:6, 7:6(5) in 6:2 je potrebovala uro in 55 minut.

“Na koncu ni pomembno, kako se zmaga, samo da se. Trenerja nisem videla dva dni, nista mi povedala taktike in posledica je bil prvi set. Hec, hec. (smeh, op. TS),” se je uvodoma na novinarski konferenci pošalila 23-letnica. “S Čehinjo sem igrala že trikrat. Enkrat dolgo nazaj in dvakrat v zadnjih letih. Vedela sem, kaj moram narediti. Nisem se počutila tako slabo na začetku, a nikakor nisem mogla prebiti ledu. Ko mi je to uspelo, sem se v drugem setu počutila bolje, tudi bolje sem zadevala žogice. Ko sem dobila podaljšano igro drugega niza, pa sem se na igrišču potem v tretjem nizu počutila še bolje,” se je na zmago v 3. kolu pariškega turnirja spomnila Zidanškova, ki je postala prva Slovenka po letu 2008 s prebojem v osmino finala turnirja za grand slam. Takrat je to v New Yorku uspelo Katarini Srebotnik. “Zelo mi je všeč z vidika tenisa za Slovenijo in mlajše igralce, da vidijo, da je to mogoče. Sama sem odraščala s Katarino Srebotnik, Andrejo Klepač in Polono Hercog, ki ima tudi danes lepo priložnost, da pride v 4. krog, kar bi bilo res lepo za Slovenijo.”

Žal Poloni Hercog ni uspelo uresničiti želje Tamare Zidanšek. Od Hercogove, ki je imela 35 neizsiljenih napak, je bila boljša Čehinja Marketa Vondroušova. Rezultat je bil 6:3 in 6:3. Zmagovalka je odlično servirala, saj ji Hercogova ni niti enkrat vzela igre na njen servis. Dvoboj je trajal uro in 10 minut.

Lahko Zidanškova svoj uspeh še nadgradi?

Tamara Zidanšek, ki je na letošnjem turnirju prišla sploh do svoje prve zmage v Parizu, v Franciji podira mejnike. Prvič je premagala tudi igralko elitne 10-erice, prvič se je prebila tudi do osmine finala turnirja za Grand Slam. Njena naslednja nasprotnica bo Romunka Sorana Cirstea (54. WTA).

Jutri kar tri Slovenke v igri dvojic

Jutri bodo v drugem kolu v ženskih dvojicah nastopile Andreja Klepač, Tamara Zidanšek in Polona Hercog.

Roland Garros, 3. kolo
(34.367.216 evrov, pesek)
Hercog P. (Slo) – Vondroušova M. (Češ/20) 3:6, 3:6
Zidanšek T. (Slo) – Siniakova K. (Češ) 0:6, 7:6(5), 6:2

Vir: Tenis Slovenija