Swiatek povsod drugod, le na travi (še) ne

Največ pozornosti v Wimbledonu bo na trenutno največjih zvezdnikih. Pri ženskah bo v zadnjih letih najboljša igralka skušala prekiniti post brez lovorike na travnatih turnirjih. Swiatek je doslej v karieri osvojila pet Grand Slamov, od tega štiri v zadnjih petih izdajah Rolanda Garrosa ter enega na OP ZDA.

Trava 23-letni Poljakinji doslej ni preveč dišala zaradi hitrejše podlage ter nižjih in neravnih odbojev žogice. Je pa lani po osvojenem Rolandu Garrosu storila korak naprej in se prvič prebila do četrtfinala na sveti travi. V njem je morala nato priznati premoč Ukrajinki Elini Svitolini.

Na koncu je naslov osvojila Čehinja Marketa Vondroušova, ki je v finalu ugnala Tunizijko Ons Jabeur.

Glede na podlago je krog kandidatk za naslov na sveti travi bolj razširjen kot na drugih površinah. Obenem so presenečenja na sveži wimbledonski travi mogoča že od samega začetka.

Poleg lanske zmagovalke Vondroušove in številke ena lestvice WTA Swiatek, ki sta na isti strani žreba in bi se v primeru uspeha srečali že v četrtfinalu, bodo v lovu na zmago tudi Kazahstanka Jelena Ribakina, Belorusinja Arina Sabalenka, Američanka Coco Gauff, Jabeur ter še nekatere druge.

V zgornjem delu žreba sta še Jabeur in Ribakina, ki bi ju tako lahko čakal medsebojni četrtfinalni dvoboj, s Swiatek pa je možno srečanje nato v polfinalu. Medtem sta Gauff in Sabalanka v spodnjem delu žreba in še to na različnih koncih, tako da bi se potencialno lahko srečali šele v polfinalu.

In čeprav gre za igralke, ki so pri vrhu lestvice WTA, nekatere doslej v All England Clubu še niso zablestele. Tako denimo lanska zmagovalka OP ZDA Gauff še nikoli ni prišla do četrtfinala. Zavidljivo konstantnost kaže denimo Sabalenka, ki je na osmih od zadnjih 11 Grand Slamov nastopila najmanj v polfinalu in je dvakratna zaporedna zmagovalka OP Avstralije. Ob tem ji do polfinala kot najtežja nasprotnica na papirju stoji Kitajka Zheng Qinwen kot osma nosilka.

Turnirje na travi v pripravah na Wimbledon so denimo dobile Rusinja Ljudmila Samsonova (Hertogenbosch), Britanka Katie Boulter (Nottingham), Američanka Jessica Pegula (Berlin), Kazahstanka Julija Putinceva (Birmingham), medtem ko se bosta turnirja v Bad Homburgu in Eastbournu končala danes.

Čeprav nekatere najboljše po dolgih bojih na Rolandu Garrosu v pripravah na sveto travo ne igrajo veliko na tej podlagi, tudi na ostalih turnirjih ni bilo posebej prepričljive in konstantne igralke.

Vir: Tenis Slovenija, STA