Srbija in Avstralija zaradi Đokovića na pragu diplomatskega spora, v Beogradu protest

Preklic vize Novaku Đokoviću zaradi neveljavne zdravstvene izjeme je sprožil diplomatske napetosti med Avstralijo in Srbijo. Srbskega predsednika Aleksandra Vučića, ki je bil tokrat brez dlake na jeziku, skrbi, da se bo “politično izživljanje” nad Novakom nadaljevalo. Na športnikovo željo je posredovala tudi srbska premierka, ki je avstralske oblasti prosila, da Đokovića premestijo v drug hotel. Stališče avstralskega premierja Scotta Morrisona medtem ostaja neomajno.

a88b8349a8317795894e 62671676 - Srbija in Avstralija zaradi Đokovića na pragu diplomatskega spora, v Beogradu protest
Srđan Đoković (Foto: AP)

Celoten prispevek objavljen TUKAJ. Avtorica: Maruša Slana.

Predsednik Srbije Aleksander Vučić se je v četrtek zjutraj znova slišal s srbskim teniškim zvezdnikom, ki se trenutno nahaja v hotelski karanteni v Melbournu, čakajoč na odločitev sodišča. Vučić je danes izrazil skrb, “da se bo politično izživljanje nad Novakom nadaljevalo, da bi dokazali še kaj drugega, saj se s takšnimi stvarmi ukvarjaš, ko nekoga ne moreš premagati”.

“Ni pošteno, da se vodi vsesplošni politični pregon, v katerem sodelujejo vsi, tudi avstralski premier, in se pretvarjajo, da pravila veljajo za vse. Več tenisačev so pod enakimi pogoji spustili v državo, Novaka pa ne. Vsem je jasno, kaj se tukaj dogaja. Sem brez dlake na jeziku,” je komentiral Vučić, ki je bil včeraj z besedami še zadržan, danes pa že precej bolj oster.

Poudaril je, da je srbsko ministrstvo za zunanje zadeve aktivno vključeno v prizadevanja za pomoč Đokoviću. Srbska premierka Ana Brnabić je po telefonu govorila s predstavniki avstralskih oblasti in jih prosila, da Đokovića izpustijo iz hotela, v katerem ga trenutno zadržujejo. “Ana Brnabić je prosila, da Đokoviću dovolijo bivanje v hiši, ki jo je najel, in da ga izpustijo iz tega zloglasnega hotela v pravem pomenu besede,” je dodal Vučić.

Predstavnica organizacije za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) Sophie McNeill je kritizirala postopanje avstralskih oblasti. Kot je zapisala, se počuti zelo nelagodno nad načinom, kako je obravnavan Đoković. “Nihče si ne zasluži biti ponižan na tak način. To bi se lahko razrešilo pred njegovim prihodom. To ni dobra podoba, ki jo Avstralija pošilja v svet.”
Brnabićeva je za britanski Sky News dejala, da za najboljši tenisačem na svetu stoji cela Srbija ter da si država prizadeva za to, da bi bi bil Đoković obravnavan podobno kot drugi športniki.

Najboljši teniški igralec na svetu je trenutno nastanjen v hotelu Park v predmestju Melbourna, ki se od začetka pandemije uporablja za namestitev oseb, ki prispejo v Avstralijo in so dolžne prestati obvezno karanteno. Hkrati je hotel tudi sprejemni center za migrante, ki čakajo na razrešitev svojega statusa.

Avstralski premier Scott Morrison je v včerajšnji izjavi za medije zavrnil prošnjo srbske vlade, naj Avstralija ponovno razmisli o svoji odločitvi. Morrison je potrdil, da so diplomati srbskega veleposlaništva v Canberri avstralski vladi formalno posredovali stališče Srbije. A avstralski premier vztraja, da pravila veljajo za vse. Necepljene osebe lahko tako v Avstralijo vstopijo le, če spadajo med zdravstvene izjeme. Đoković se je po poročanju tujih medijev zanašal na dejstvo, da je covid-19 prebolel, a avstralska vlada te izjeme ne priznava.

Vir: 24ur.com