Španec Alcaraz in Rus Medvedev v polfinalu Wimbledona

Daniil Medvedev, peti nosilec teniškega turnirja za veliki slam v Wimbledonu, je v četrtfinalu s 6:7 (7), 6:3, 7:6 (4), 2:6, 6:3 premagal prvega igralca sveta, Italijana Jannika Sinnerja. Za Rusom si je polfinale zagotovil še tretji nosilec Carlos Alcaraz. Španec je izločil dvanajstega igralca turnirja Tommyja Paula iz ZDA s 5:7, 6:4, 6:2 in 6:2.

Za začetek dneva na travnati podlagi se je prvič v polfinale Grand Slamov uvrstila Donna Vekić. Hrvatica, 37. na svetovni lestvici WTA, je v četrtfinalu je s 5:7, 6:4 in 6:1 izločila Novozelandko Lulu Sun, 123. igralka na svetu se je na glavni turnir prebila iz kvalifikacij.

V drugem četrtfinalu tenisačev sta bila 21-letni Alcaraz in Paul v uvodnem nizu izenačena do 5:5, potem pa je dve igri dobil Američan in povedel z 1:0 v nizih in drugega začel s servisom, nato pa povedel z 2:0. Alcaraz je po izenačenju na 3:3 prišel do servisa in nato z njim do vodstva s 5:3. Španec je brez izgubljene točke dobil deseto igro na svoj servis za 1:1 v nizih.

Španec je v tretjem nizu povedel s 3:1 in imel priložnost, da na servis Paula priložnosti, da poviša na 4:1, a mu ni uspelo. Po treh zaporednih dvojnih napakah na servisu je Paul prišel do prednosti, nato pa naslednjo izkoristil za znižanje na 2:4, nato je imel še servis. Izgubil ga je in znova zaostajal za tri igre z 2:5, nato pa je Alcaraz dobil brez izgubljene točke za naslednjo igro za 2:1 v nizih.

Četrtega je odprl Paul, ki pa se je v zaostanku znašel že v tretji igri, v kateri je zgubi servis. V peti igri se je po svojem začetnem udarcu znova znašel v zaostanku, po izenačenju pa je Alcaraz znova prišel do prednosti in jo po napaki tekmeca, ki je poslal žogico izven igrišča. Tako je po treh urah vodil s 4:1. Vsega je bilo nato konec v naslednjih 11 minutah, ko je Španec izkoristil prvo žogico za zmago.

V prvem četrtfinalu je Sinner po izenačenju v nizih na 1:1 in po zaostanku v začetku tretjega niza zaprosil za zdravniški premor. Globoko in težko je dihal na vročini. Ko mu je zdravnik meril raven kisika v krvi, se je bled držal za glavo. Potem so se odpravili iz centralnega igrišča v zdravniško oskrbo. Po dobrih desetih minutah premora se je Italijan vrnil na igrišče in znižal na 2:3. V zaključku niza mu je uspel preobrat in je imel dve priložnosti za odvzem servisa ter osvojitev niza. Medvedev se je rešil v podaljšano igro, ki jo je tudi dobil za 2:1 v nizih.

Z dvema odvzemoma servisov je Sinnner v četrtem nizu povedel s 4:1 ter je nato do konca oddal le eno igro. Odločilni niz je bolje začel Medvedev, povedel s 3:1 in imel potem še servis v peti igri, ki jo je po številnih izenačenjih vendarle dobil za 4:1. Brez izgubljene servisne točke je nato prišel do 5:2. Že prvo od treh zaključnih žogic je Rus izkoristil za zmago po točno štirih urah igre.

“Vedel sem, da če želim premagati Jannika, bo to zagotovo težka tekma. On ni več igralec, ki bi ga zlahka premagal. V nekem trenutku sem čutil, da se ne počuti dobro, vendar je bil nato boljši, zato sem vesel, da mi je uspelo še vedno ostati na visoki ravni,” je dejal Medvedev in dodal: “Vedno je težavno, ker želiš odigrati več točk, da bi on še malo bolj trpel, a to sedaj rečem na dober način.”

Osemindvajsetletna Vekić je doslej na velikih slamih prišla najvišje do četrtfinala, dosegla ga je na OP ZDA leta 2019 in na OP Avstralije leta 2023. V četrtek se bo pomerila z Italijanko Jasmine Paolini, sedmo nosilko in finalistko Roland Garrosa, ali z Američanko Emmo Navarro, ki je 17. na WTA.

Dvoboj med Sun in Vekić je bil zelo izenačen v uvodnih dveh nizih, ki sta trajala skoraj dve uri. Ko je Vekić uspelo izenačiti na 1:1, je 23-letna Sun ostala brez energije in moči, kar je pet let starejša Osiječanka znala izkoristiti za največji uspeh v dosedanji karieri.

Vir: Tenis Slovenija, STA