Slovenki po presežek

Od Slovenk bosta v posamični konkurenci nastopili Tamara Zidanšek in Kaja Juvan. Zidanškova bo 20. nosilka, saj je ob zaključku prijav veljala lestvica izpred nekaj tednov, ko je bila Konjičanka še 25. igralka sveta. Zdaj zaseda 58. mesto, a bo imela zaradi statusa nosilke boljše možnosti na žrebu, ki bo na sporedu danes. Doslej na travi ni ravno blestela, v All England Clubu pa je le leta 2019 preskočila oviro v prvem krogu.

zidansek1 - Slovenki po presežek
Tamara Zidanšek prvič nastopa na turnirju v ‘s-Hertogenboschu. (Foto: Instagram)

Juvanova na lestvici zaseda 60. mesto, pred turnirjem v Wimbledonu pa se je razšla s trenerjem Philippom Dehaesom. Enaindvajsetletna Ljubljančanka je doslej na sveti travi igrala dvakrat, lani pa je zabeležila nastop v tretjem krogu po zmagah nad kasnejšo olimpijsko prvakinjo iz Švice Belindo Benčič ter Francozinjo Claro Burel. Na poti do četrtega kroga jo je ustavila Američanka Coco Gauff.

Prav 18-letnica iz Atlante je na stavnicah zelo visoko med tistimi, ki bi lahko ogrozile vladavino Poljakinje Ige Swiatek. Ta je v zadnjih mesecih nepremagljiva, nanizala je 35 zaporednih zmag, a trava ne velja za njeno najljubšo podlago. Gauffova tri leta starejše Poljakinje v finalu Rolanda Garrosa ni uspela ogroziti, za travo pa ima nekoliko bolj prilagojeno igro, čeprav višje kot do četrtega kroga v Wimbledonu tako kot Swiatekova še ni posegla.

Veliko si od vrnitve na sveto travo obeta tudi Romunka Simona Halep. Zmagovalka Wimbledona pred tremi leti bo kot 16. nosilka predstavljala velik izziv za preostale v žrebu, v katerem bodo nevarne tudi Grkinja Maria Sakkri, Čehinja Karolina Pliškova in Tunizijka Ons Jabeur, v kolikor bo pozdravila lažjo poškodbo. Na veliko sceno pa se vrača Serena Williams.

Slednja bo kot že zadnjih pet sezon lovila rekordni 24. naslov na turnirjih za Grand Slam, s čimer bi se izenačila z Avstralko Margaret Court. Nastop mlajše od sester Williams je bil v Wimbledonu, kjer je slavila kar sedemkrat, dolgo vprašljiv.

Štiridesetletnica iz Seginawa je ta teden nastopala zgolj v dvojicah v Eastbournu, turnir posameznic pa bo zanjo velik preizkus pripravljenosti v lovu na tako izmuzljivi rekordni grand slam. Nazadnje je slavila leta 2017 na OP Avstralije, zadnje tri turnirje velike četverice pa je v celoti izpustila.

Vir: Tenis Slovenija, STA