Slovenija napreduje tudi izven teniških igrišč

Tenis Slovenija logo

V Glasgowu je v začetku novembra potekal finalni turnir svetovnega prvenstva v tenisu, imenovanega pokal BJK. Po odhodu najboljših reprezentanc na svetu pa je tam potekala še redna letna skupščina Mednarodne teniške zveze (ITF). V njej ima vse večjo veljavo tudi Slovenija.

Tenis Slovenija

Slovenija je ob uspehih na igrišču vse bolj uspešna tudi v mednarodnih organih tega športa. Upravni odbor  ITF in nacionalne zveze 211 držav so namreč prepoznali delo in napredek Tenis Slovenije. Slednja je imela pred skupščino tri glasove, zdaj pa se je to število povišalo na pet. S tem ima Tenis Slovenija v višji skupini večjo moč in vpliv na delovanje tenisa v svetu ter dostop do informacij, sestankov, delovnih skupin, komitejev, predsednikov drugih držav, akreditacij za turnirje za grand slam. Večje število glasov pa pomeni tudi možnost večjega števila turnirjev na vseh ravneh (Tennis Europe, ITF, WTT, Seniors). S tem se je Slovenija postavila ob bok velikim teniškim državam kot so na primer Belgija, Avstrija, Poljska in Madžarska. Slovenski teniški delavci bodo z novim položajem imeli tudi boljši dostop do vodij posameznih področij, kot so: pokal BJK in Davisov pokal, razvojni oddelek, trenerska in sodniška organizacija, marketing in komunikacija, direktor ITF in predsednik Tennis Europe.

Obrestovala se je štiri letna strategija in razvoj celotne regije, ki je prispevala k prepoznavnosti našega dela na mednarodnem področju. Danes smo dobili potrditev, da je bilo delo opravljeno zelo dobro in da so ustrezno začrtane poti tudi za prihodnost. Zdaj bo lažje tudi pri lobiranju in financiranju projektov. K temu seveda prispevajo tudi uspehi v Davisovem pokalu in pokalu BJK. Uspešno smo znova organizirali turnir WTA Zavarovalnica Sava Portorož in enajst turnirjev WTT. Ob tem pa so vidni napredki pri delu v naši organizaciji, znatno se je povečal letni promet. Prepoznali so naš napredek pri zagotavljanju finančne stabilnosti. Naši prihodki so zrasli iz 600 tisoč evrov leta 2015 na skoraj 2 milijona. V tem obdobju se povišalo tudi število članov Tenis Slovenije, veliko dela je bilo opravljenega na razvojnih projektih, aktivno sodelujemo v mednarodnih telesih, torej se je očitno izboljšalo delovanje TS na vseh področjih,” je o novemu priznanju za slovenski tenis dejal direktor TS Gregor Krušič.

Dobro delo Tenis Slovenije in teniških delavcev v klubih pa ni ostalo neopaženo niti pri Mednarodni teniški zvezi. “Presrečni smo, da lahko potrdimo, da je bila slovenska prošnja za povečanje glasov v ITF Class B shares sprejeta. Tako bo Slovenija zdaj imela na voljo 5 glasov. To je priznanje zavezanosti Tenis Slovenije k razvoju tenisa in povečanje udeležbe tako igralcev kot tudi trenerjev na vseh ravneh igre. TS v zadnjih letih beleži številne uspehe v ekipnih tekmovanjih, hkrati pa močno povečuje število mednarodnih turnirjev, ki jih organizira v Sloveniji. Veselimo se sodelovanja s Tenis Slovenijo pri nadaljnjem razvoju igre,” je pohvalil delo Tenis Slovenije predsednik ITF David Haggerty.

Tenis Slovenija bo še naprej sodeloval tudi pri projektu WTN, ki je najsodobnejša in najnatančnejša spletna platforma za izračun moči teniškega igralca/ke. Gre za produkt Mednarodne teniške zveze (ITF) v katerem ima TS prednostno možnost za razvoj WTN. Omenjeni projekt in ostale digitalizacijske produkte bo TS predstavila prihodnje leto. Tenis Slovenija bo z novim položajem v organizaciji za članstvo v ITF namesto 15 tisoč evrov sicer plačevala 30 tisoč evrov, a bo lahko del vseh zgoraj naštetih izboljšav in ugodnosti. V TS smo prepričani, da bomo vse to znali unovčiti za napredek slovenskega tenisa.

Za ogled highlights videa iz Glasgowa kliknite tukaj.

Vir: Tenis Slovenija