Team Slovenia at practice session prior to the Davis Cup World Group II - Slovenia vs Estonia at SRC Marina, on September 12, 2022 in Portoroz / Portorose, Slovenia. Photo by Matic Klansek Velej / Sportida

Slovensko moško teniško reprezentanco 16. in 17. septembra čaka zelo pomemben dvoboj v svetovni skupini II Davisovega pokala. Tekmeci so Estonci, dvoboj pa bo odigran na peščeni podlagi v Portorožu.

Naša ekipa (Foto: Matic Klansek Velej / Sportida)

Za Slovenijo bodi igrali Aljaž Bedene, Blaž Kavčič, Bor Artnak, Matic Križnik in Maj Premzl. Selektor je Grega Žemlja. “Zelo solidno smo s to razširjeno ekipo zadeli moštveni duh. Same priprave na srečanje potekajo nemoteno, vreme nam je naklonjeno, igrišča so v dobrem stanju. Trenutno gre brez kakršnih koli pripomb, tako da s pravim nabojem pristopamo do vsakega treninga in vmes spoznavamo nasprotnike. Skratka vse gre po ustaljenem načrtu za srečanje Davisovega pokala,” je za začetek dejal Žemlja, ki je nato spregovoril o tekmecih: “Včeraj sem pogledal zadnji del njihovega treninga. Veliko igrajo dvojice in stavijo na svojega prvega igralca Marka Lajala, ki je zagotovo nek talent za prihodnost. Bi pa rekel, da je specialist za trdo podlago in se na pesku počuti malce slabše. Ostali trije so relativna neznanka, predvidevamo pa, da sta Lajal in Tamm edina kandidata za posamične dvoboje. Zagotovo imajo neko prihodnost, ampak recimo da je ta prihodnost še nekaj let oddaljena, tukaj pa je nimajo.”

Pri Estoniji so prijavljeni Mark Lajal (518. ATP), Kristjan Tamm (970. ATP), Kenneth Raisma (1438. ATP) in Mattias Siimar.

Prvi mož Slovenije je Aljaž Bedene, ki počasi zaključuje teniško kariero. Zanimalo nas je, ali je to zadnji dvoboj Davisovega pokala. Mislim, da je zadnji. Najverjetneje zadnji. Glede pričakovanj pa lahko rečem, da smo favoriti. Igramo na pesku, ki Estoncem ne ustreza tako kot nam. Je pa tudi res, da s Kavčičem nisva v polnem pogonu. Imamo pa tukaj mlajše igralce, ki se lahko marsikaj naučijo. Govorimo pa o ekipi in mi moramo skupaj narediti dober rezultat, je dejal Bedene. Bolj jasna je teniška prihodnost drugega veterana v ekipi Blaža Kavčiča, ki bo ta teden tudi uradno zaključil teniško pot. V Davisovem pokalu je prvič zaigral leta 2006, skupno pa je odigral 35 dvobojev. “Ko me je Grega poklical, sem bil seveda zelo vesel. Še vedno sem v stiku s tenisom, tudi zdaj, ko grem proti koncu svoje kariere. Je pa malo drugače. Tukaj sem zaradi sebe, ne gledam na drugo stran, kako trenira moj varovanec (Matic Križnik, op. a), kaj dela narobe. Zelo uživam na treningih in se selektorju zahvaljujem, da me je vpoklical. Veliko mi pomeni, da sem tukaj s fanti in da lahko neko zgodbo uradno zaključim,” je dejal Kavčič.

To bo drugi medsebojni dvoboj med obema reprezentancama. Leta 2007 je bilo v 2. evro-afriški skupini v Estoniji 3:2 za Slovenijo. Sedanji selektor je dobil oba posamična dvoboja, ob drugi zmagi je izenačil na 2:2. Odločilno tretjo točko pa je Sloveniji priigral Luka Gregorc. V ekipi sta bila takrat še Marko Tkalec in Blaž Kavčič.

Žreb je na sporedu jutri, v petek pa bosta dva posamična dvoboja, v soboto pa poleg obeh posamičnih tudi igra dvojic.

Vir: Tenis Slovenija