Simona Halep se lahko vrne k igranju tenisa

Mednarodno športno razsodišče (Cas) v Lozani je zmanjšalo kazen romunski teniški igralki Simoni Halep. Ta je prvotno zaradi dopinškega prekrška dobila štiriletno prepoved igranja, Cas pa je zdaj to zmanjšal na devet mesecev. To pa je Halep že odslužila, tako da se lahko takoj vrne na turnirje, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Dvaintridesetletnico, ki je devet mesecev kazni odslužila že 6. julija 2023, je septembra lani za štiri leta suspendirala mednarodna teniška agencija za integriteto (ITIA) po dveh ločenih dopinških prekrških v letu 2022.

Dvakratna zmagovalka turnirjev za grand slam (OP Francije 2018 in Wimbledon 2019) in nekdaj števila 1 svetovnega tenisa se je februarja pritožila na Cas, češ da je bil pozitiven dopinški test posledica “kontaminiranega produkta”, anomalije v njenem biološkem potnem listu pa bi lahko bile povezane z operativnim posegom, ki ga je prestala.

Igralka je bila “na hladnem” od 7. oktobra 2022, ko so jo začasno suspendirali zaradi pozitivnega dopinškega vzorca na roksadustat (zdravilo za zdravljenje slabokrvnosti) z odprtega prvenstva ZDA.

Zdravilo je na seznamu prepovedanih sredstev Svetovne protidopinške agencije (Wada) kot sredstvo za krvni doping, ki povečuje raven hemoglobina in števila eritrocitov.

Vri: Tenis Slovenija, STA