Simona Halep maja na prvo zaslišanje zaradi dopinga

Romunska teniška igralka Simona Halep bo imela predvidoma konec maja prvo zaslišanje zaradi dopinške kršitve in pogojne kazni, ki jo je prejela novembra lani, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Enaintridesetletna Romunka še naprej trdi, da zavestno ni jemala prepovedanih poživil.

Nekdanja številka ena je bila pozitivna na substanco roksadustat na lanskem Odprtem prvenstvu ZDA. Novembra jo je Mednarodna teniška zveza (ITF) pogojno suspendirala za dve leti, vse od takrat pa čaka na zaslišanje.

“Zavestno nikoli nisem jemala prepovedanih poživil,” je za spletni portal Tennismajors.com dejala nekdanja zmagovalka Rolanda Garrosa (2018) in Wimbledona (2019).

“Sem velika zagovornica čistega športa, vedno sem bila proti dopingu. Sprva nisem imela pojma, od kod bi ta substanca lahko prišla v moje telo,” je nadaljevala 31-letnica iz Constante.

Romunka je lani naročila strokovno preiskavo, ki je razkrila, da je nevede zaužila prepovedano snov skozi prehransko dopolnilo. Zaradi dodatne preiskave ITF pa je krovna zveza prestavila februarja načrtovano zaslišanje. To bo sedaj 28. maja.

“Naslednji korak je zaslišanje 28. maja, a tudi to je še v zraku, saj je položaj zapleten in bi lahko ITF odpovedala zaslišanje,” ni ravno optimistična romunska teniška igralka.

“Če odpovedo še to zaslišanje, bo minilo osem mesecev od začetka suspenza. To brez zaslišanj ali obravnave primera ni ravno pošteno,” pravi zmagovalka 24 turnirjev na najvišji ravni.

Dokaze glede prehranskih dopolnil ima od decembra, zato si želi čimprejšnje obravnave. “Ne zahtevam posebnih ugodnosti, le da mi prisluhnejo. Kako dolgo bom še čakala?”

Halep je takoj po pozitivnem testu oktobra dejala, da se bo na vso moč borila za pravico in čisto ime. Vmes je ITF večkrat zaprosila, da zadrži prestajanje kazni, zaradi česar bi lahko igrala, a je krovna zveza to možnost zavrnila.

“Res bi spet rada igrala, saj obožujem ta šport in sem še vedno pripravljena za odmevne izide na velikih turnirjih. Vse življenje sem garala za to. Na tej točki kariere je težko izgubljati dneve, tedne, kaj šele mesece. Vse težje se je vrniti po dolgi odsotnosti. Bojim se tudi poškodb,” je za konec dejala nekdanja številka ena.

Trenutno Romunka zaseda 26. mesto na lestvici WTA, a bo v roku petih mesecev izgubila vse preostale točke.

Vir: Tenis Slovenija, STA