Serena bo rekord lovila v dvoboju z mlado Kanadčanko

Osemintridesetletna ameriška zvezdnica Serena Williams bo svoj 24. naslov na teniških turnirjih za Grand Slam in s tem rekord Avstralke Marareth Court lovila v finalu Odprtega prvenstva ZDA v dvoboju generacij z 19-letno Kanadčanko Bianco Andreescu.

V današnjih polfinalih je Williamsova gladko s 6:3 in 6:1 ugnala Ukrajinko Elino Svitolino ter se že 10. v karieri uvrstila v finale New Yorka. Andreescujeva pa je imela obilo dela s Švicarko Belindo Benčič, na koncu pa slavila s 7:6 (3) in, 7:5.

Williamsova je imela priložnost za zmago na tem turnirju že lani, ko je morala v izjemnem finalnem obračunu priznati premoč Japonki Naomi Osaka. Williamsovo so takrat razburjale tudi sodniške odločitve. Te so privedle do žaljivk s strani Američanke, zato ji je sodnik Carlos Ramos lani celo za kazen odvzel igro.

Letos je Williamsova vnovič favoritinja. V polfinalu je za zmago nad Svitolino potrebovala vsega 70 minut. Nato je že zagrozila finalni nasprotniki: “To danes zanesljivo ni bila najboljša igra, ki jo lahko prikažem,” je igralcem na stadionu Arthur Ashe dejala Američanka. Ta si je finale priigrala zdaj že 20 let po svojem prvem obračunu za končno zmago na tem prizorišču.

Skupaj je na tem turnirju zabeležila že svojo 101. zmago. “To je noro,” je statistiko pokomentirala Američanka, ki je s tem dosežkom izenačila rekord rojakinja Chris Evert. Obenem je dodala, da je izredno ponosna, da pri 37 letih in dve leti po porodu še lahko prikaže takšen nivo igre. “Ni lahko. Zdaj so povsem v ospredju materinske obveznosti.”

Benčičeva in Andreescujeva pa sta uprizorili pravo dramo, Švicarka pa je bila za poraz kriva sama z neizsiljenimi napakami in zapravljenimi priložnostmi. V prvem nizu je imela pri vodstvu s 5:4 že zaključno žogico. V drugem nizu je Švicarka vodila že s 5:2 in nato dvakrat servirala za zmago. A očitno je šlo v teh trenutkih vse po zlu, saj do konca Švicarka ni dobila niti igre več. Andreescujeva je za največji uspeh v karieri izkoristila tretjo zaključno žogico.

“Ne morem verjeti. Če bi mi pred letom dni nekdo rekel, da bom letos igrala v finalu US Opna proti Sereni Williams, bi mu rekla, da je nor,” je po zmagi dejala Andreescujeva, ki je šele druga Kanadčanka, ki se je uvrstila v finale turnirja za grand slam- Leta 2014 je to v Wimbledonu uspelo Eugenie Bouchard, ki je nato izgubila dvoboj s Čehinjo Petro Kvitovo.

Vir: Tenis Slovenija, STA